Свет

ОБАМА ЗАПРЕТИО: Ево шта је амерички председник заиста рекао Путину преко Црвеног телефона…

Одлазећи амерички председник Барак Обама био је неодлучан поводом контактирања Владимира Путина ради спречавања наводног мешања Русије у америчке председничке изборе, иако је најмање један од високих саветника ургирао да то уради.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима америчких званичника, председник није желео да погорша већ напету ситуацију. Уместо тога, користио се мање-више неодређеним језиком како бу упозорио руског председника о могућим последицама сајбер напада.

Уследило је цурење мејлова Демократске странке, после чега је председник САД одлучио да искористи чувени “Црвени телефон”, односно директну линију комуникације са руским председником, која више није права телефонска, већ електронска линија.

Обама је тада поновио упозорење, али је овог пута употребио фразу “оружани конфликт”.

“Међународно право, укључујћи закон о оружаним конфликтима, подразумева и акције предузете у сајбер простору. Русију сматрамо подложну тим стандардима”

Према сазнањима ЦНБЦ-а, Обамина администрација никада пре тога није користила “црвену линију”, што само сведочи о томе колико је ситуација била озбиљна.

Обама је “црвену линију употребио 31. октобра, а тек прошле седмице је то саопштио јавности и похвалио се како је успешно пренео поруку руској стани.

“Сматрао сам да најефикаснији начин да све осигурамо јесте да разговарамо доректно и да му (Путину) кажем да престане или ће бити озбиљних последица”, рекао је Обама и додао: “У ствари, после тога нисмо приметили даље мешање у изборни процес.”

Извор: Njuzvik