Издвајамо Свет

ШТАЈНМАЈЕР ИЗРИБАО ХРВАТСКОГ ШЕФА ДИПЛОМАТИЈЕ: Немачка је била за отварање три поглавља са Србијом!

Министри спољних послова Немачке и Хрватске Франк Валтер Штајнмајер и Давор Иво Штир разговарали су о отварању поглавља у процесу придруживања Србије у ЕУ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они су у Берлину најавили да би „врло брзо“ могло да буде отворено поглавље 26 о образовању и култури, преноси Хина.

Штајнмајер је на конференцији за новинаре после састанка истакао да је Немачка била за то да сва три поглавља буду отворена, као знак признања за постигнућа Србије.

– Ту је Хрватска тренутно још мало резервисана и то треба разјаснити у разговорима са Европском комисијом. Надам се да ће што је пре могуће доћи до отварања сва три поглавља, како бисмо задржали веродостојност процеса проширења, посебно када се ради о западном Балкану – рекао је Штајнмајер.

Према његовим речима, приступне процесе треба водити тако да оне земље које испуњавају своје обавезе виде да им се напори исплате.

– Ми смо се сложили да процес приближавања Србије ЕУ мора да се настави, али тако да оне земље које испуњавају своје обвезе морају видети да се њихови напори исплате. Разговарали смо о томе и о отварању поглавља, како у понеђељак у Бриселу тако и данас – рекао је Штајнмајер.

Штир је објаснио да би спорно поглавље 26. – образовање и култура – могло бити отворено након додатних разговора с Европском комисијом.

– Верујем да ће се отварање и затварање догодити врло брзо, можда већ почетком 2017 – рекао је Штир.

Извор:Танјуг