Издвајамо Свет

СИ-ЕН-ЕН ОПЛЕО ПО ТРАМПУ: Непредвидив је, он окреће спољну политику наглавачке!

Доналд Трамп (фото:ЈуТјуб)

Приближава се Кини и Русији, земљама које представљају највећи изазов америчкој моћи

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За разлику од администрације свог претходника Барака Обаме, Трамп се приближава Москви а подиже тензије са Кином, наводи америцка телевизија.– За само пет недеља, новоизабрани амерички председник Доналд Трамп је свету показао оно што су Американци већ добро знали –да је непредвидљив, да не игра по уобичајеним правилима и да ће имати курс који карактерише индивидуализам – подсећа америцка телевизија.

То, како оцењује ЦНН, нигде није тако очигледно као у развоју политике према Русији и Кини која се помаља из успутних коментара и твитова новоизабраног председника као и из потенцијалноконтроверзног избора свог државног секретара.

Како је Обама постао непријатељ Русије

ЦНН подсећа да је Обамин тим након првобитног покушаја да ресетује односе са Русијом постепено заузео непријатељски став према Кремљу када је Путин поново постао председник а нароцито после припајања Крима 2014. године. Насупрот томе, Обама је покушао да негује деликатни однос са Кином са што мање конфронтација, користећи протоколарне формулације какве постоје већ 40 година.

Та политика је, како додаје америчка телевизија, стављена на пробу све отворенијим настојањемпредседника Си Ђинпинга да се наметне на међународномплану и претензијама у Јужном Кинеском Мору али је за резултат имала и у споразуму о климатским променама склопљеном у Паризу.

Међутим, Трамп је намерно заоштрио односе са Кином, доводећи у питање чврсте принципе који су водили односе САД са Пекингом, а изгелда је спреман и да користи политику “једне Кине” као полугу, оцењује ЦНН.

Он је, подсећа ЦНН, данас за државног секретара именовао директора Ексон мобајла Рекса Тилерсона који Путина сматра за пријатеља, а говорио је и о томе да це сарађивати са Русијом у Сирји и заједнички се борити против такозване Исламске државе без обизра што је Москва савезник Башара ал Асада кога Обамина администрација сматра ратним злочинцем.

Извор:Танјуг