Издвајамо Свет

ФАБРИКА СМРТИ: ИС прави сопствено оружје, а погодите одакле стиже материјал?

Подигли на ниво индустријске производње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Екстремистичка организација Исламска држава (ИС) производи оружје у ирачком граду Мосулу и околини на индустријском нивоу, а материјал купује од Турске, наводи се у извештају који је данас објавила група за истраживање о оружју са седиштем у Лондону. Закључци истраживања показују да ИС одржава „поуздан и чврст“ ланац снабдевања између Турске и Ирака, што борцима омогућује да производе десетине хиљада комада оружја, преноси АП.

Ова група је истраживала о оружју ИС које је пронађено у производним погонима и на бојном пољу током ирачке операције преузимања Мосула која је у току. Како ирачке снаге напредују, екстремисти губе физички капацитет да производе оружје на индустријском нивоу, али извршни директор групе са седиштем у Лондону Џејмс Беван упозорава да високо обучени борци, иако се повлаче, остају стручно оспособљени за израду оружја.

Беван је уверен да је ИС, као веома добро организована, већ предвидела шта ће се догодити у Мосулу и одатле преместила своје најобученије произвођаче бомби у Сирију и јужну Турску.

– Они веома вреднују техничке способности и учиниће све што могу да их сачувају – рекао је он америчкој агенцији, додавши да борци ИС материјал за израду оружја купују у Турској вероватно зато што знају да ће њихова потражња надмашити расположиву понуду у Ираку.

Ирачке снаге наилазе на велики отпор у Мосулу, укључујући низ самоубилачких напада аутомобилима-бомбама, откако су почеле офанзиву за преузимање града у октобру, откад су повратиле четвртину градске територије.

Извор:Танјуг