Издвајамо Свет

Америчка и пољска војска почеле заједничке војне вежбе на граници са Русијом, Трамп ћути!

На југозападу Пољске, амерички тенкови и јединице почели су заједничке војне вежбе са војском те земље на полигону близу града Заган. Званичници НАТО и Пољске тврде да је то нужно у страху од Русије и Владимира Путина, али мишљење новог председка САД Доналда Трампа о свему томе није познато.

Најновије размештање тенкова и другог тешког наоружања практично на самој граници са Русијом део су највећег размештања америчких трупа у Европи од распада Совјетског савеза 1991. године. Дуго планирано размештање трупа долази у најнеизвеснијем тренутку по европско-америчке односе од Другог светског рата. Нови председник САД Доналд Трамп преиспитује америчке односе са традиционалним савезницима и гради мостове ка Кремљу.

Када је Барак Обама дао одобрење да 3.500 америчких војника буде размештено у источној Европи, они су кренули као недвосмислена подршка савезничким земљама у којима расте страх од Русије. Сада, америчке трупе тамо се налазе упркос Белој кући, а не са њеним одобрењем.

– Руска инвазија Украјине и анексија Крима је та које је проузроковала размештање америчких јединица – објаснио је генерал Бен Хоџиз, командант америчке војске за Европу уочи почетка војних вежби недалеко од пољског града Заган.

– Последњи амерички тенк напустио је европско тло пре три године зато што смо се надали да ће Русија постати наш пријатељ. А сада морамо да их вратимо назад – рекао је Хоџиз.

Трамп је слао помешане поруке везане за НАТО. Само дан пре инаугурације, изјавио је да је НАТО застарела организација, али министар одбране Џејмс Матис позвао је Јенса Столтенберга, генералног секретара НАТО-а већ првог дана по ступању на дужност. Матис је у том разговору нагласио “улогу НАТО-а у очувању безбедности Европе и Северне Америке”, објављено је касније из Северне алијансе.

Трамп је истовремно био далеко блискији са Путином него било који други лидер америчких савезника у Европи. Чак је и изјавио да је Кремљ кључни партнер САД у борби против Исламске државе, а за самог Путина тврди да је јак лидер.

У суботу су Трамп и Путин причали сат времена преко телефона, започињући нову еру у америчко-руским односима. Двојица лидера једва да су поменула примарни проблем између Истока и Запада, односно анeксију Крима 2014. године након које су САД Русији увеле санкције.

Уколико би Трамп одлучио да повуче америчке трупе из Европе, то би могло значајно да ослаби европске одбрамбене могућности сматра Фабрис Потиер, бивши НАТО звaничник.

– То би водило ка нестабилној Европи, а то је губитак и за САД и за Европу – нагласио је Потиер.

Америчке трупе, поред Пољске биће размештене и у Румунији, Мађарској и Бугарској. Велика Британија и Канада шаљу своје батаљоне на Балтик, у склопу договора постигнутог у јулу у Варшави.

– Пре тридесет година, што није тако давно, имали смо јединице у Загану које смо морали да третирамо као савезнике, рекао је пољски председник Анџеј Дуда говорећи о совјетским снагама – Данас су у Загану јединце које симболишу слободу.

Након слављеничког говора, пољски и НАТО тенкови и тешка артиљерија заједно су учествовали у вежбама чији је циљ да покажу да могу заједно да се боре против неименованог непријатеља. Пуцњи и експлозије одзвањали су полигоном за војне вежбе прекривеним блатом и снегом.

 

Извор: Блиц