Издвајамо Православље

ЧУДО УОЧИ БОЖИЋА: Заплакала икона пресвете Богородице(ВИДЕО)

Према веровањима, мироточење иконе представља предзнак или упозорење нечега што ће се десити убудуће

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Недељу дана пре православног Божића, јуче, у недељу, непосредно након завршетка литургије, поново је „заплакала“ икона пресвете Богородице у цркви „Св. Архангел Михаил“ у селу Трубарево близу Скопља. Сузе или свети миро, из њених очију су капале и у априлу прошле године, уочи Ускрса.

О јучерашњим “сузама” иконе пресвете Богородице верници су обавестили локалног попа и надлежне у Македонској православној цркви, који треба да потврде чудо које се десило у цркви „Св. Архангел Михаил“ у селу Трубарево.

Према веровањима, мироточење иконе представља предзнак или упозорење нечега што ће се десити убудуће. У овом случају, верници истичу да их очекују добре вести или догађаји, јер су сузе биле бистре и кристално чисте. Да су биле мутне или не дај боже црвене, становништо би задесила несрећа већих размера.

Ово је други пут како се на истој икони појављују капи за које се верује да је свети миро. Први пут икона се оросила 10. априла прошле године, уочи Ускрса.

– Када је свештеник завршио недељну литургију, око 9 сати, једна верница је приметила неколико капи како се сливају из левог ока иконе Богородице. Отац Бобан је узео мало вате, обрисао је, помирисао и рекао да мирише на свето миро. Одмах након тога из звезде на челу Богородице потекло је још неколико капи. Остали смо у цркви до 17 часова, а капи су се непрестано појављивале – изјаво је тада Ристо Сетинов, председник црквеног одбора.

Та вест је допрла и до поглавара Македонске православне цркве, архиепископа Стефана, који се потом помолио испред иконе пресвете Богродице, велећи да је то божији знак, јер се заиста ради о свето миро, течности изузетно пријатног мириса, за коју се тврди да им смирујуће дејство.

Свето миро је густа и масна течност која најчешће истиче из моштију светаца, али се често дешава да мироточе и иконе. Верује се да се мироточење јавља када је светац, који се налази или је осликан у храму, задовољан, и на тај начин покушава да обзнани своју добру вољу.

„Сузе“ на икони пресвете Богородице лани су привукле интересовање великог броја верника и научника из целог света који су нагрнули у цркву „Св. Архангел Михаил“ у селу Трубарево само да би видели и то чудо.

Погледајте видео:

Извор:Телеграф.рс/Д.Ј.