Издвајамо Свет

ЕВРОПА НА МЕТИ: Најозбиљније упозорење у последњих 10 година!

Европол је издао упозорење у којем истиче да се Европа суочава са најозбиљнијом терористичком претњом у последњих 10 година

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европа се суочава са најозбиљнијом терористичком претњом у протеклих више од 10 година, упозорила је данас Европска полицијска служба (Европол), истакавши да је, као одговор на ту претњу, размена података о антитероризму међу земљама чланицама ЕУ крајем 2016. била највећа до сада.

Напади на редакцију француског сатиричног часописа „Шарли ебдо“ у јануару 2015. означили су прелазак на ширу стратегију џихадистичког тероризма, посебно такозване Исламске државе, с циљем застрашивања западних земаља узастопним терористичким нападима широм Европе, наводи се у саопштењу Европола.

Европска полицијска служба истиче да и потенцијални пораст броја повратника из конфликтних зона изискује будност свих умешаних актера.

У саопштењу се наводи и да је Европол подржао 127 антитерористичких операција у 2016. години, укључујући недавни напад у Берлину, што је за скоро 50 одсто више него 2015. године, када је спровео 86 истрага.

– Отварање Европског антитерористичког центра (ЕЦТЦ) јануара 2016. био је одговор ЕУ на нову претњу, а његово успостављање укључујући Јединицу за интернетско нагледање (ИРУ), као нове способности да се одговори на нивое онлајн терористичке пропаганде без преседана, значајна је прекретница за безбедносну струкутуру ЕУ – истиче Европол.

Како указује, први пут у ЕУ постигнут је консензус, у контексту антитерористичке политике, да је потребан камен темељац за сарадњу на нивоу ЕУ како би се подржали национални антитерористички напори.

Европска полиција служба наглашава да је размена информација о антитероризму, широм европских земаља као и посредством и са Европолом, крајем 2016. била на највећем нивоу до сада.

– Европол је, на пример, имао најмање 10 пута више информација о особама у својој бази података, у поређењу са јануаром 2015. када је изведен напада на ‘Шарли ебдо – стоји у саопштењу.

ЕЦТЦ, како објашњава Европол, представља центар за размену информација, спровођење анализа и координисање оперативне подршке, а користе га државе чланице ЕУ и релевантне треће стране, што показује значајан пораст поверења и свести националних антитерористичких власти у вези са подршком Европола.

– Отварање Европоловог ЕЦТЦ-а била ја важна прекретница у борби против тероризма. После годину дана, можемо видети да државе чланице ЕУ користе услуге ЕЦТЦ-а и уочавамо значајан пораст размене информација – рекао је директор Европола Роб Вејнрајт.

Он, међутим, напомиње да су напади у последњих пар месеци показали да размена информација и сарадња морају да се још више повећају.

– Заједно с партнерима, Европол већ предузима мере како би појачао оперативну сарадњу и превенцију радикализације – истакао је Вејнрајт.

Задовољство због формирања ЕЦТЦ-а изразио је и европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос, који такође примећује да постоји више поверења, размене и сарадње међу државама чланицама.

Комесар за безбедност Уније Џулијан Кинг рекао је да ће превасходни приоритет у борби против тероризма у 2017. години бити унапређење размене података и коришћења база података.

Извор:мондо/Информер.рс