Регион

Кустурица не да истраживања у Мокрој Гори: Не траже они гвожђе него никл, док сам жив тога неће бити

Завод за заштиту природе Републике Срибије, пренео је Емир Кустурица, одбио је захтев београдског предузећа „Глобал Мининг Интернатионал“ за геолошка истраживања гвожђа у Моркој Гори.

Кустурица, као председник Скупштине Парка природе „Мокра Гора“ тврди да се иза захтева за истраживањем гвођжа заправо крије трагање за жилом никла коју крију Шарган и мокрогорска брда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не испитују ти трагачи руду гвожђа, него траже никл и баснословне милијарде – каже Кустурица.

Парк природе „Шарган – Мокра Гора“ је простор под режимима прве, друге и треће заштите. У првој и другој зони забрањена су било каква геолошка истраживања, а на читавој територији експлоатација. У решењу којим се одбија захтев за геолошка истраживања наводи се да се 85 одсто локација за које је заинтересован „Глобал Мининг Интернатионал“ налази на заштићеном подручју.

Мокра Гора је пре десетак година била интересантна једној фирми коју су овамо навеле залихе никла, али није успела да добије дозволу управо зато што је Емир Кустурица први дигао глас о погубности те руде по околину.

– Завод за заштиту природе одбо је трагаче за милијардама, због тога што то није здраво и због тога што је Мокра Гора, осим еколошког, постала и центар културних дешавања. Морка Гора генерише културу, а не копање никла. Понавља се покушај да се освоји један простгор. Знајући колико је тај капитал привлачан, таквих ће покушаја увек бити, али док сам жив, тога неће бити. Ова Влада Србије довољно је паметна да јој то не треба. Али, ако би било потребе да се латимо оружја и бранимо земљу од уништења, онда… Бранићемо се од тога, како они кажу, „безбедног копања никла у којем нико не би био оштећен – казао је Кустурица.

Он је похвалио актуелну власт у комшијском Вишеграду која је суспендовала одлуку претходника којом је истраживање и експоатација руде никла на тетирорији града на Дрини била дозвољена.

– Неко се сада нада да ће проћи фор а са наводним истраживањем јер Смедерево ради па треба више гвођжа, а у ствари тражи никла. Док сам ја жив, тога неће бити – поновио је Емир Кустурица.

Извор: Blic.rs