Регион

Тешки комплекси! И на божићном пријему Хрвати о „великосрпској агресији“

У Српском националном вијећу уприличен је пријем поводом Божића, на којем је председник тог већа и заступник у Сабору Милорад Пуповац критиковао владу Андреја Пленковића због услова у којима живи српска национална мањина у Хрватској, али и због Јасеновца, док је премијер поново говорио о Хрватској као жртви „великоосрпске Милошевићеве политике“.

– Да није било плоче у Јасеновцу, то ишчекивање не би било у сенци. Овако смо у Нову годину ушли с надом и вером у боље сутра, али и сенком на тој нади и забринутошћу, која из тог геста, тога чина на том месту не може да не буде произведена – казао је Пуповац Пленковићу, који је био почасни гост на том пријему
Пуповац је рекао да му је једна сарадница рекла да буде личан и да говори у своје име на божићењем пријему, али он то не може, каже, јер му улога то не допушта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сигурно је да сви међусобно делимо ово: Смрт једног од нас не може бити разлог за негирање смрти другог – казао је Пуповац, пренели су хрватски медији.

Додао је да страдање, како је рекао, једног од нас не може бити разлог за омаловажавање жртава других, „поготово не на месту на којем је у 20 веку страдало највише припадника хрватског народа. И ту не спомињем ни Србе нити Роме, већ Хрвате“.

– Готово 8.000 их је страдало. Наша је дужност да учинимо све да сачувамо оно што је створено у јесен 2016, програм и политику која је била прилика за доношење мира, обнове поверења, друштва праведности, једнакости и законитости – поручио је.

Позвао је на толеранцију, прихватање и стварање ослонца заједничким решењима.

Скупу су се обратили и Милан Бандић, загребачки градоначелник, као и Владимир Божовић, изасланик српског премијера Александра Вучића, који је поручио Србима у Хрватској да ће их матична земља увек бранити. Такође је казао да трагичну прошлост није огуће избрисати.

На пријему је говорио и Андреј Пленковић.

– Божићно време и празници за све вернике изазивају највише емоција, љубави, интроспекције, солидарности – казао је Андреј Пленковић.

– Видели сте да смо ове године послали поруку суживота, толеранције и окренутости будућности – казао је Пленковић, наводећи и да Хрватска „после праведног, одбрамбеног рата у којем је била жртва великосрпске Милошевићеве политике“, те уласка у НАТО и ЕУ, жели да третира мањине и поштује их уз максимум напора да се њихов живот одвија на најквалитетнији начин.

– Чињеница да је 20 век обележен великим трагедијама и сукобима намећу нам задатак да се 2017. суочавамо с прошлошћу… Пред нама је да тај процес на миран, сталожен, трезвен и законит начин започнемо и затворимо, надам се, до краја рада ове владе – казао је Пленковић, понављајући да је амбиција његове владе постизање консензуса око тог питања.

Извор: Tanjug