Издвајамо Србија

БАКИР ПОЧЕО СА ЧИСТКОМ: Прва мета Изетбеговића је министар безбедности БиХ!

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић тражио је од посланика СДА у Парламенту БиХ да подрже захтеве за смену министра безбедности БиХ Драгана Мектића, пише “ЕуроБлиц”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извори из врха највеће бошњачке странке откривају да је лидер СДА одлучио да актуелног министра безбедности „прецрта“ са листе “пожељних” партнера због недавне изјаве у којој је Мектић поручио да са Изетбеговићем прекида сваки контакт због подношења захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде против Србије.

Саговорници „Еуроблица“ тврде да је отварањем “фронта” са СДА министар безбедности БиХ дословно изгубио и последњи ослонац у Сарајеву те да је, како кажу, сада постало само питање времена када ће Мектић бити смењен са функције на којој се налази од фебруара 2015. године.

– Откако је постао министар безбедности БиХ Мектић је успео да себи створи бројне непријатеље. За његову будућност у министарској фотељи вероватно најмањи проблем представља то што је успео да уђе у непоправљив сукоб са актуелном власти у Бањалуци.

Чињеница је да Мектића и његов начин рада многи “не миришу” чак и у његовој матичној странци, о чему најбоље сведочи недавни јавни сукоб актуелног министра безбедности БиХ и чланице Председништва СДС Александре Пандуревић, која је прилично директно поручила да странка није задовољна Мектићевим резултатима те да ће СДС, како је рекла, тражити преиспитивање рада својих кадрова у Савету министара БиХ – истичу извори Еуроблица.

Саговорници “Еуроблица” наводе и да је упркос сукобу са СНСД, отвореним ратом који од почетка свог министарског мандата води са правосуђем БиХ, као и несугласица које има са појединим високим функционерима СДС, Мектић до пре два дана прилично добро “котирао” у Сарајеву, али да се и то променило након његовог жестоког вербалног напада на бошњачког члана Председништва БиХ.

– Након што га је Мектић јавно напао због подношења захтева за ревизију пресуде против Србије, Изетбеговић је наложио посланицима из своје странке у Парламенту БиХ да “прецртају” Мектића и да га више не бране од било каквих будућих иницијатива за смену- тврде саговорници „ЕуроБлица“.

Да Мектићев прекјучерашњи позив СДА да се “одрекне” Изетбеговића и настави сарадњу са Савезом за промене без свог лидера није благонаклоно дочекан у највећој бошњачкој странци потвђује и реакција потпредседника СДА Шефика Џаферовића. Коментаришући Мектићев позив, Џаферовић је изјавио да Мектић “свашта прича”.

– Такве изјаве немају било каквог утемељења. Бакир Изетбеговић је неприкосновени лидер СДА и без њега нити се може, нити ми хоћемо предузети било шта у странци или у БиХ. Изетбеговић је председник и онај ко жели да сарађује са СДА мора сарађивати и са Изетбеговићем- рекао је Џаферовић.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић за “Еуроблиц” тврди да је свестан да му многи “раде о глави” због његових, како каже, бескомпромисних ставова о горућим политичким темама, као и упорном инсистирању на расветљавању бројних коруптивних и криминалних афера.

– Увек сам говорио јасно и гласно о ономе шта мислим и за шта сматрам да је потребно урадити како би сви грађани ове земље живели боље и неоптерећени државним криминалом и непотребним дизањем националних тензија. Свој посао радим часно и поштено и никад се нећу прилагођавати било чијим јефтиним дневнополитичким интересима- поручује Мектић.

Извори “Еуроблица” откривају да у врху СДС већ дуго не постоји сагласност о подршци Драгану Мектићу као министру безбедности БиХ.

– Мектићеви критичари сматрају да за две године свог мандата није успео да оствари значајније резултате у борби против корупције и процесуирању одговорних за највеће афере. С друге стране, у врху странке постоје и они који и даље чврсто подржавају Мектића. Пре свега, то је потпредседник ГО СДС Мирко Шаровић-тврде извори „Еуроблица“ .

Извор:Танјуг