Здравље Издвајамо

Ово је Божја биљка која може да замени све лекове – КОРИСТИТЕ ЈЕ!

Једна од најстаријих и најлековитијих биљака на Земљи! Зова, базга, база, базговина, црна базга, зовика, аптовина, бујад, аптика; нека су од народних имена биљке која у пролеће забели и снажно замирише како би нас позвала на брање својих лековитих цветова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зова спада међу најстарије и најлековитије биљке света. Она је хиљадама година у служби човечанства, а Хипократ ју је посебно ценио када је за њу говорио да је управо зова биљка која може заменити све друге лекове на земљи.

Зова је у нашим крајевима добро позната и цењена лековита биљка која се столећима користи у природној медицини. У последњих двадесет година научна заједница спроводи истраживања која потврђују та бројна лековита својства.

Највише истраживања бавило се утицајем зове на лечење симптома грипа, прехладе, кашља и сличних болести. Резултати неколико студија упућују да је екстракт зове упоредив с лековима као што је Тамифлу код лечења грипа. Лековита зова помаже у брзом опоравку, а без лоших нуспојава.

Лековита својства зове

Зову повезујемо највише с болестима респираторног система. Бронхитис, астма, кашаљ, гушење у грудима, почетни стадијум упале плућа, упале и инфекције грла… само су неке од болести и стања којима помаже њена лековитост. Користи се као биљни лек за подстицање имунолошког система, а као и већина бобичастих лековитих биљака, извор је антиоксиданса. Зова је благи лаксатив па ју је препоручено узимати код цревних и пробавних поремећаја, а угодна је укуса, што посебно цене деца. Њена диуретичка својства годе раду наших бубрега и уринарног тракта.

Цветови зове су богати гликозидима, танинима, флавоноидима, каротенима, рутином и витамином Ц. Бобице зове садрже алкалоиде, каротене, танине, органске киселине и витамине А, Б и Ц. Флавоноиди су моћни антиоксиданси који штите наше ћелије од оштећења, а због тога се зова користи и у лечењу дегенеративних болести и као и у превенцији карцинома.

Велики је савезник у спречавању грипа и прехладе јер јача имунитет. Осим тога, зова има антивирусно и антимикробно деловање. Корисна је код астме и упале дисајних путева, јер олакшава дисање и помаже код искашљавања, а у пролеће цвет зове можете користити као средство против алергија. Зова садржи и детоксикацијско деловање и поспешује излучивање токсина из лимфних жлезди. Ова биљка може помоћи и код акни, чирева, коњунктивитиса и кожног осипа. Осим као лаксатив, делује и као диуретик те доприноси здрављу бубрега. Користи се у стањима где је потребно јаче знојење те лечи водену болест. Зова се користи и у кремама против пега и мрља на кожи.

Не морамо отићи у далеку прошлост да бисмо сазнали како су још наше баке зовом лечиле грип, прехладу, вирозу, грозницу, зачепљења синуса…

Добро су знале за њено својство изазивања знојења које је изузетно корисно јер помаже уклањању токсина из тела те се на тај начин, биљним моћима потпомогнут, човек лакше опоравља и избацује из себе отровне материје, а због чега се може потврдити Хипократово мишљење о овој биљци, јер зова обнавља све што дотакне.

Извор: дневне.рс