Издвајамо Србија

Ево шта је Дачић поручио поводом најаве формирања војске на Косову

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић огласио се поводом најаве да ће самозвана држава Косово формирати своју војску

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Формирање Војске Косова је неприхватљиво, изјавио је данас први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић наводећи да су не само Срби против тога, него и међународна заједница, те да је Србија и НАТО-у и Европској унији јасно ставила до знања да је то неприхватљиво.

– Војска Косова је апсолутно супротна Резолуцији УН 1244. Једине оружане снаге на КиМ могу да буду Кфор, никакве друге – рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Каже да постоје земље које су билатерално признале Косово и које подржавају такве захтеве.

– Ми смо то јасно ставили до знања свима, укључујући НАТО и ЕУ да је за нас то неприхватљиво. У случају да се формирају оружане снаге Косова тада ступа на снагу механизам да они не могу да долазе на територију где већинско становништво чине Срби, без сагласности Кфора – рекао је Дачић.

Срби, каже, сигурно неће гласати за формирање војске Косова, наводећи да би то био фактор даље нестабилности.

– Полиција и војска треба да одражавају структуру становништва. Ако постоје полицијске снаге на Косову, где су полицијске снаге где су Срби учествовали? Колико има Срба који су у специјалним снагама – навео је Дачић одговарајући на питање о изјави косовског председника Хашима Тачија да треба учинити последњи напор да се представници Српске листе убеде да подрже формирање војске Косова.

Извор:Танјуг