Издвајамо Свет

НЕМАЧКИ ЛИСТ МУЧКИ НАПАО ПРЕДСЕДНИКА САД: Трамп је као тиранин Нерон

Немачки недељник „Шпигл“ назвао Доналда Трампа тиранином и позвао на борбу против њега

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подстакнуто потезима и понашањем председника САД Доналда Трампа на самом почетку мандата, уредништво немачког недељника „Шпигл“ објавило је текст о улози и изазову који чека Немачку о међународним превирањима која следе, оценивши да оно што Трамп говори подсећа на тиранина Нерона.

У тексту се наводи да се ближи ситуација када ће морати да се донесу одлуке, па чак и ако морају бити болне.

– Немачка мора устати против 45-ог председника САД и његове владе. То је већ довољно тешко из два разлога: Зато што смо од Американаца оригинално и добили либералну демократију; и зато што није јасно како ће брутални и колерични човек на другој страни реаговати на наш дипломатски притисак – пише „Шпигл“.

Чињеница да наша опозиција америчкој влади може успети само ако се предузме заједно с азијским и афричким партнерима – и, без сумње, с нашим партнерима у Европи, с Еуропском унијом, не чини ситуацију ништа лакшом, оцењује лист.

Како се наводи, досад је Немачка видела своју лидерску улогу као нешто што је на све начине супротстављено другим европским земљама – било Шојблеова политика штедње или миграцијска политика Меркелове, све се догађало без много координације и са знатном силом.

– Стога је донекле иронично да ће Немачка, политички и економски доминантна земља у Европи, сада морати испунити многе од пукотина створених америчким повлачењем из старог светског поретка, оног на који се бивши немачки министар спољних послова осврнуо као на „Паx Америцана“. У исто време, Немачка мора изградити савез против Доналда Трумпа, јер он се у супротном неће формирати. Међутим, он је апсолутно нужан – истиче немачки недељник.

Уз констатацију да је болно написати ту реченицу, „Шпигл“ наводи да је председник САД патолошки лажљивац, расиста, да покушава извести пуч с врха – жели успоставити илибералну демоктацију, жели поткопати равнотежу моћи.

– Отпустио је државну тужитељку која је имала друкчије мишљење од његовог и оптужио је за „издају“. Ово је вокабулар какав је користио Нерон, цар и разарач Рима. То је начин на који тирани размишљају – оцењује недељник.

Извор:Танјуг