Издвајамо Свет

ОВО ЦЕО СВЕТ СА НЕСТРПЉЕЊЕМ ЧЕКА: Ево када ће се видети Путин и Трамп…

Амерички председник Доналд Трамп прихватио је позив немачке канцеларке Ангеле Меркел да присуствује Самиту Г20 у Хамбургу у јулу ове године, а како је Кремљ саопштио састанак руског председника Владимира Путина са америчким лидером би могао да се деси и пре самита.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кремљ наводи да је још прерано разговарати о било каквим могућим договорима са САД по питању санкција Русији.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је новинарима да је телефонски разговор Путина и Трампа у суботу прошао добро, али да се тешко може говорити о било каквим договорима о санкцијама.

– За почетак морамо да одредимо датум и време састанка двојице председника – рекао је Песков додајући да се на томе ради и да би састанак могао да се одржи пре самита Г20, који је заказан за 7. и 8. јул у Хамбургу.

Ипак, како наводи, за припрему тог састанка потребни су месеци, не недеље.

– То неће бити наредних недеља, надајмо се да ће у најбољем случају састанак бити одржан наредних месеци – рекао је Песков за ББЦ, преноси ТАСС.

Према његовим речима, Путин је несумњиво спреман за тај састанак.

Песков је рекао да Путин и Трамп нису разговарали о санкцијама у суботу, током свог првог разговора од инаугурације Трампа за председника САД, наводи Ројтерс.

– Видели смо спремност да се реше тешки проблеми кроз дијалог, на који председник Путин већ дуго позива и, нажалост, претходних година није наишао на одговор – рекао је Песков.

Песков је додао да заједничка борба против тероризма, мере за одржавање стратешке стабилности, решавање регионалних сукоба и развој билатераних односа могу постати “тачке сагласности” у односима између Русије и САД, пренео је ТАС.

Након телефонског позива америчког председника Доналда Трампа руском председнику Владимиру Путину, Бела кућа је саопштила да је разговор био позитиван и “почетак побољшања односа САД и Русије” док је Кремљ навео да су Путин и Трамп договорили да развијају односе на “једнаким основама, а обе стране су указале на потребу координиране борбе против Исламске државе.

Уколико не дође до састанка пре Самита Г20, амерички и руски председник имаће свој први сусрет у јулу.
Извор: Телеграф.рс/Тањуг