Издвајамо Свет

САД У НОКДАУНУ: Истраживали може ли Русија да преживи нуклеарни удар па добили ЗАСТРАШУЈУЋИ одговор!

Вежба руске војске (фото:Јутјуб)

Како наводи Блоомберг, Канцеларија директора Националне обавештајне службе и Америчка стратешка команда раде на новој процени да ли руско и кинеско руководство може да преживи нуклеарни напад и наставити да делује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стратешка команда је такође усмерена на то да “пружи детаљан опис“ за то “како су преживљавање руководства“ и “команда и контрола“ у Русији и Кини фактор у америчком планирању нуклеарног рата. Нова студија је наложена од стране Конгреса пре него што је председник Доналд Трамп преузео дужност.

Налази ће вероватно бити узети у разматрање јер је нова администрације покренула нову Одлуку о употреби нуклеарног оружја. Према плановима на којима је радила претходна администрација, модернизација тријаде ваздух-море-земља у вредности од трилион долара, ће почети средином 2020-их година.

Рад ће обухватити много техничких детаља и занимљивости, али на главна питања се може одговорити одмах. Може ли Русија преживети нуклеарни напад? Да, може. Да ли ће бити у стању да одговори благовремено? Хоће.

2017. године ће постојати три нова Вороњеж-ДМ, енергетски ефикасна, радара дугог домета за надзор у Орску, Барнаулу и Јенисејску. Радар има максимални домет до 10.000 км, и способан је да истовремено прати око 500 објеката.

Његов хоризонтални опсег је 6.000 км, а вертикални 8.000 км. На удаљености од 8.000 км, радар може да детектује мете величине “фудбалске лопте.“ Три оперативне радарске станице у Баранавичију, Мурманску и Печори су побољшане. Заједно, ови радари гарантују рано упозоравање у случају напада из било ког правца.

Још један Вороњеж-ДМ се гради у Мурманску, да се унапреди способност раног упозоравања нације. 2017. је година када Русија нема празнине у покривању раног упозоравања.

Ракетни бацачи се такође детектују из свемира помоћу нових сателита за рано упозораване. До 2022. годин ће у функцији бити њих десет. Након правовременог добијања упозорења, напредни С-300 и С-400 ПВО системи ће узвратити ударац.

Претпоставимо да ракета прође кроз одбрану. Ту су добро заштићени резервни командни центри, дубоко под земљом, способни да преживе самостално. Постоји сумња да су добро опремљени, посебно ако се погледа Контролни центар националне одбране Русије (НДЦЦ).

Шта ако одбрана и заштита не успеју и копнена инфраструктура буде ван функције? До изражаја ће доћи Илyусхин Ил-80 Маxдоме авиони. Летелица је намењена да се користи као ваздушни командни центар за руске званичнике, укључујући и председника, у случају нуклеарног рата. Оперативна од 2015. одине, ваздушна командна станица “судњег дана“ поседује опрему за вршење контроле над копненом војском, морнарицом, ваздухопловним снагама и стратешким ракетним снагама. Постоје четири Ил-80 у инвентару Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

Сада о способности одговора. Периметар, руски врхунски одбрамбени систем, ће отпремити нуклеарни напад одмазде, чак и ако су командне и комуникацијске линије његових стратешких ракетних снага потпуно уништене. Не постоји начин да се открије систем – који је део јединствене мреже команде и контроле – скривен је дубоко под земљом.

Способност Русије да открије лансере ракета је тестирана 2013. године. Веома напредни Витјаз систем противваздушне одбране у Јужној војној области је открио две израелске Попај Турбо крстареће ракете лансиране са подморнице Делфин класе која је патролирала источним Медитераном. Оне су “готово одмах“ уништене од стране Арлеигх Бурке разарача ракета америчке морнарице, која је деловала у истој области.

Руски систем за рано упозоравање је детектовао лансирање иранских балистичких ракета у априлу 2016. године.

Доналд Трамп је позвао на унапређење америчког нуклеарног арсенала. Према његовим речима, “САД морају знатно ојачати и проширити свој нуклеарни капацитет до оног тренутка када се свет уразуми по питању нуклеарки. Нека то буде трка у наоружању. Ми ћемо их надмашити све у сваком сваком пролазу и наџивети их све,“ рекао је председник.

Али Русија не може бити поражена започињањем нуклеарног првог удара. Уместо тога, она може да се бави конструктивним дијалогом. Модернизација није нужно трка у наоружању – нешто што САД тешко може приуштити са огромним државним дугом.

Русија и САД су урадиле много да успоставе режим контроле наоружања. Напори су примењени јер су обе земље схватиле лудило неконтролисаног такмичења. Контрола наоружања је велико достигнуће које треба очувати по сваку цену.

 

Извор: Wебтрибуне.рс