Издвајамо Србија

ТУЖНА СТАТИСТИКА: Колико се заиста Србија смањила и зашто само Албанци повећавају број људи?

Застава Србије (фото:ЈуТјуб)

Срба има за око милион мање него у години када се распала Југославија

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Црногораца, Срба и Бошњака је све мање и мање у свету, а једино су Албанци доживели минималан пораст од 65.000.

Разлог губитка су ратови који су се водили.

На крају 2016. године статистички завод из Бањалуке објавио је коначне резултате пописа становништа БиХ из 2013. године.

Да ли бисте у рат за своју земљу? Ако је веровати овој статистици, Срби се више не “ложе” на ратовање, пушке и топове (ФОТО)

Комплетан попис на истом подручју организован је још 1991, па је сад могуће упоређивати ове резултате са онима од пре двадесет и више година. Најједноставнији начин да то урадите је поређење укупног броја становника.

У Југославији је 1991. године било око 23.6 милиона становника, пише Политика. Тај попис су бојкотовали Албанци у Србији. Њихов број тада је процењен и укључен у укупну суму.

Две деценије касније, на истом том простору има два милиона мање становника, односно око 8,5 одсто становника мање, што је 21,6 милиона.

Гледано по републикама, у највећем демографском минусу је Босна и Херцеговина, од 850.000 или око двадесет одсто, затим Хрватска десет одсто.

Подручје Косова и Метохије је с минусом од девет процената, затим Србија (без КиМ) са око осам одсто (590.000). Остале некадашње федералне јединице, Македонија, Црна Гора, Словенија, бележе скроман пораст.

Извор:Телеграф.рс/Политика