Издвајамо Србија

АМБАСАДОР САД ЗАПРЕТИО ПРИШТИНИ: Уколико без одобрења формирате војску..

Газиместан (Фото: Јутјуб)

Амбасадор САД у Приштини Грег Делави изјавио је да се нада да ће косовске власти размислити о томе какве ће потенцијалне последице имати на однос Америке са Косовским снагама безбедности, уколико ипак одлуче да сада трансформишу те снаге у војску

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Делави, међутим, није негирао да су Амбасада и САД у протеклих девет година, од проглашења косовске независности, блиско сарађивали са надлежнима на формирању оружаних снага.

Истиче, да су и Амбасада и Америка у целини “ веома поносни“ на ту сарадњу.

– Прошле године имали смо 200 прилика за обуку које смо спровели са Косовским безбедносним снагама. Одржали смо седам великих вежби. Ми смо, путем нашег Министарства одбране, радили са КСБ на развијању транзиционог плана за прелазак БСК у Оружане снаге Косова- навео је, те додао да је део америчког Министарства одбране под називом ДИРИ радио на томе, те додао да стога, стварање Оружаних снага Косова је циљ не само Косова, већ и САД.

– Оно чему се надам је да ће косовска влада, њени званичници и парламент Косова стати на тренутак и размислити о томе што раде и какве ће потенцијалне последице то имати на наш однос са Косовским снагама безбедности, на шта смо упозорили у саопштењу – рекао је Делави у интервјуу за приштински Инсајдери.

Амерички дипломата је рекао да мисли да је битно осврнути се и на изјаву генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, који је прошле недеље рекао да уколико се „мандат КСБ сада развије на начин како је предложено, НАТО ће морати да размотри свој ниво ангажовања, поготово на пољу развоја капацитета“. Ово, казао је, на неки начин на њега делује отрежњујуће, зато што верује да безбедност Косова „лежи у квалитету партнерстава са САД, чланицама НАТО и другим државама.

– Стога, ја бих био веома пажљив- истакао је Делави с надом да ће, како је рекао косовске власти „узети ваздух“ и покренути напоре на обезбеђењу широке подршке заједница на Косову за овај корак и радити на начин о којем смо увек до сада разговарали.

Наравно, додао је, Влада САД ће бити срећна да сарађује са косовским народом на том пољу.

Упитан шта на дуге стазе значи за војску Косова то што је Амбасада САД рекла да би усвајање предложеног нацрта закона учинило да САД размотри билатералну сарадњу и помоћ КБС, Делави каже:

– Знате како, надам се да никад нећу сазнати.

Поновио је да је позиција САД да би ова трансформација КСБ у оружане снаге Косова требало да се уради путем уставног амандмана.

– То је наша позиција већ дуже време. Уколико погледате наш вебсајт, видећете да сам у сведочењу пред Сенатом САД 2015. године рекао управо то. Ово је важно због тога што осигурава да све заједнице учествују у веома важном процесу доношења одлука- указао је Делави и поновио да је америчка администрација била на неки начин „изненађена и разочарана“, када се, како је рекао, овај нацрт закона прошле недеље појавио ниоткуда.

– То не одражава наше стварне дискусије које смо имали са званичницима косовске владе у блиској прошлости. Поштујемо право Косова, као суверене државе, да доноси своје одлуке о суверености, али мислимо да сада није време и да то није начин да се предузму ови битни кораци- навео је амерички диипломата уз разумевање да, како је рекао, пут који изискује уставни амандман није лак.

Биће, додао је, много тешког рада, али то је позиција коју ће САД наставити да подржавају.

Извор:Танјуг