Здравље Издвајамо

Анти-кандида дијета: Избегавањем ових намирница победићете ову опасну гљивицу!

У случају да се не лечи, кандида се шири по читавом организму све до стања када она постаје немерљива и тиме нарушава целокупно здравствено стање појединца

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Цандида албицанс је болест модерног доба и вероватно не постоји особа која није осетила њене негативне последице – циљ нам је да ближе објаснимо неке од симптома, узрока, утврђивања, лечења и последица инфекције Цандидом албицанс како бисте на време успели да спречите њено „делинквентно понашање“ у унутрашњости вашег организма.

Цандида албицанс је гљивица која се нормално налази у људском организму, а може да се пронађе у устима, систему органа за варење, вагини, кожи, али и у осталим органима. Али њен раст услед бројних фактора може да измакне контроли и тада се појављују инфекције, а у случају да се не лечи шири се по читавом организму све до стања када она постаје немерљива и тиме нарушава целокупно здравствено стање појединца.

Како се Цандида албицанс понаша у организму

Захваљујући својим коренима Цандида албицанс се хвата за цревни зид и ако тада није заустављен њен раст, долази до бушења и стварања сићушних рупица у цревном зиду. Рупице дозвољавају делимично свареним протеинима, токсинима, али и самој Цандиди албицанс улазак у циркулацију и ширење по целом телу. Ово стање познато је као системска кандидијаза и може да има врло лоше последице за целокупно психофизичко стање особе.

Паразитски облик кандиде излучује отпадне материје које оптерећују јетру и цео организам. Цандида албицанс производи и једну врсту лажног естрогена који даје сигнал телу да га има довољно и тиме нарушава природну производњу хормона, што оставља последице на ендокрини систем. Када је ниво шећера у крви висок, гљивица производи етанол (алкохол), а нуспродукт активности гљивица је и ацеталдехид, супстанца слична формалдехиду, који се може приметити у лошем задаху из уста.

Инфекција кандидом доводи и до разних биохемијских поремећаја у организму; ометање производње колагена, оксидације масних киселина, блокирања нормалних нервних функција и спречавања имуног система да се бори с инфекцијама.

Кандида – септикемија је најтежи облик инфекције кандидом, а обележена је тровањем крви и инфекцијом свих органа. Овакве инфекције честе су код особа које болују од по живот опасних поремећаја. Једном речју Цандиду албицанс може да се сматра озбиљним непријатељем који често бива узрок другим поремећајима и болестима и свакако би је требало држати под контролом.

Зашто долази до инфекције кандидом

Најчешћи узроци инфекције кандидом су: модеран животни стил, неправилна исхрана, претерани унос намирница богатих шећером и скробом, неподношење глутена и казеина, вегетаријанство, макробиотика, лекови (антибиотици, кортикостероиди, антидепресиви), контрацепција или хормонска терапија, недостатак желудачне киселине, прекомерни унос алкохола, аутоимуне болести, пад имунитета, трудноћа и стрес, психичка стања, депресија, напади панике, психоза, дијабетес, уска одећа, гојазност, а у ретким случајевима може да дође интравенски, кроз катетер или хируршке ране

Утврђивање кандиде тестовима

Присутност кандиде може да се дијагностикује помоћу тестова. У зависности од лабораторије, може да се изврши анализа столице на гљивице, анализа пљувачке или крви на антитела (ИгГ и ИгА) на кандиду или анализа урина која показује присутност гљивица. Међутим, постоји и кућни тест за кандиду, који људи користе већ дуги низ година да би одредили ниво кандиде у организму. Тест је једноставан и бесплатан, а често се показало да је поуздан.

Дакле, пре него што одете на спавање, напуните чашу чистом водом и оставите је поред кревета. Следећег јутроа, одмах након што се пробудите, пљуните у воду. Оставите чашу 15-так минута. Нађите извор светлости и погледајте у чашу. Ако је пљувачка остала на површини чаше, или се растопила, а у чаши је бистра вода тада је тест негативан. Ако је вода постала мутна, или се у води виде нити које се спуштају према дну чаше или ако се пљувачка скупила доле, постоји велика могућност да имате превише кандиде у организму. У овом случају предлажемо да се обратите за савет свом лекару или да покушате да се решите кандиде на природан начин.


Симптоми прекомерног раста Цандида албицанс

Симптоми прекомерног раста кандиде у организму: хроничне гљивичне инфекције са симптомима свраба, пецкања и појачаног секрета, сува слузокожа, алергије, кијање, зачепљење носа, хронично цурење носа, чест кашаљ, грлобоља, сува уста, лезије по језику, печење у устима, честе прехладе, астма, пробавни симптоми као што су синдром иритабилног колона, надутост и гасови, грчеви, дијареја, констипација и горушица, алергија на храну, снажна жеља за слатком храном, хлебом, тестенином, лош задах из уста, честе главобоље и хронични умор, хладне руке и стопала, симптоми нервног система као што су анксиозност, депресија, слабо памћење и слаба концентрација, проблеми с менструалним циклусом, разни кожни осипи и велики број осталих симптома у директној или индиректној повезаности.

Како се решити Цандиде албицанс

Промена начина исхране и месец-два строге дијете и комбиновање с другим методама попут хидроколон терапије може да реши проблем инфекције кандидом. Гљивице се хране угљеним хидратима. У угљене хидрате спадају шећери, скроб и влакна с тим да влакна не улазе у крвоток и не подижу шећер у крви као што то чине шећери и скроб. Глукоза и фруктоза су врсте шећера од којих гљивице најчешће живе, зато је важно ограничити унос управо тих угљених хидрата.

Смањени унос угљених хидрата надокнађује се повећаним уносом здравих природних масноћа. Оброк би требало да се састоји од протеинског дела (месо, риба, јаја) и поврћа уз масноће у којима се припрема храна. Анти-кандида дијета која искључује шећере и бело брашно, али садржи брашно целих житарица, пиринач и сл. није потпуно ефикасна јер се све житарице састоје од скроба који је чиста глукоза. Оброци би требало да буду разноврсни и није добро понављати их више дана за редом.

Протокол против кандиде – 5 корака којима ћете се решити Цандиде албицанс

1. Ускратити јој храну уз анти-кандида дијету

2. Уништити прекомеран раст (цитрофит, сода бикарбона, уље оригана, кокосово уље)

3. Избацити је из организма (хидроколон терапија)

4. Изградити здраву цревну флору (пробиотици, кефир, кисели купус)

5. Ојачати организам и имунитет (кокосово уље, пробиотици, магнезијумов хлорид)

Храна коју је потребно избацити за време трајања анти-кандида дијете

– Намирнице које садрже шећер и све угљене хидрате: сокове, алкохолна пића, сирће, кафу и црни чај

– Све житарице и све махунарке

– Све врсте воћа и сушено воће

– Кромпир, печурке и коренасто поврће (цвекла, шаргарепа и сл.)

– Млеко и млечни производи (осим домаћег кефира, јогурта и путера)

– Квасац, маргарин и куповни сосови (кечап, мајонез)

– Сухомеснати и конзервирани производи јер садрже глутаминате, нитрите…

– Мешавине зачина које садрже глутаминате и екстракте квасца

– Индустријске прерађене намирнице свих врста

– Рафинисана биљна уља (сунцокретово, кукурузно, сојино)

Која је храна допуштена за време анти-кандида дијете

– Све месо, изнутрице и домаће сушено месо (сланина, пршута и кобасице)

– Поврће које расте изнад земље (осим печурака)

– Риба и остала храна из мора

– Лакто-ферментисане намирнице (домаћи кефир, јогурт и домаћи кисели купус)

– Јаја (домаћа) и масти (маслац, пилећа, пачја, говеђа и свињска маст)

– Хладно пресована уља – кокосово, маслиново, ланено и сусамово уље

– Лук, бели лук, ђумбир, куркума, зачинско биље

– Лимун, авокадо и зелене јабуке (грени смит)

– Супе од костију – месне, кокошје, рибље и супе од поврћа

– Смути – кашасти сокови од поврћа и здравих масноћа

– Орашасти плодови и семенке у малим количинама (кикирики не)

– Кокосово брашно, кокосово млеко, незаслађени какао прах, стевија

– Вода, биљни чајеви, лимунада

Замена за одређену храну

Брашно можете да замените свеже млевеним орашастим плодовима и семенкама, кокосовим брашном и псyллиум прашком. Млечне производе најбоље је избацити јер се они добијају другачијим поступком, а не природном ферментацијом као кефир који је дозвољен. Процесом ферментације се састојци из млека који се тешко варе (лактоза и казеин) разграђују, а замену за млеко можете да правите од млевених бадема.

Као замену за кромпир користите измиксани карфиол или броколи, а уместо тестенине исеците резанца од тиквица или патлиџана. Храну је најбоље да пржите на путеру или још боље на свињској масти која садржи олеинску киселину, врло здраву масну киселину која помаже раду срца и која је повезана с мањим нивоима лошег холестерола. Хлеб пеците од млевених орашастих плодова и семенки (сусамове и ланене семенке, бадеми, лешници..)

Салате можете да правите од дозвољених уља с мало соли и соком од лимуна уместо сирћета. Неке особе не распознају глад од жеђи, ако нисте сигурни покушајте прво с водом. Анти-кандида дијета је режим исхране који не ограничава количину хране, већ само врсту хране. Једите кад год осетите глад и једите колико треба док не осетите да сте сити. Намирнице које би требало обавезно да уврстите у исхрану за време трајања анти-кандида дијете су кокосово и маслиново уље, бели лук, домаћи кефир, кисели купус и алге.

Немојте да се одричете хране, само је мудро бирајте! Након што спроведете дијету и обавите тестове полагано враћајте неке од намирница у исхрану (коренасто поврће, воће, млечне производе), али то чините постепено. Уз то, на овој дијети нема потребе да будете гладни.

Извор:: натурала.хр