Здравље Издвајамо

ЋЕРКА ДВОЈЕ НАУЧНИКА ОД 8 ГОДИНА ОТКРИЛА ЛЕК ЗА РАК: Родитељи остали забезекнути кад су проверили њену теорију (ВИДЕО)

Њени мама и тата, обоје научници-истраживачи на пољу онкологије, у први мах су одмахнули руком и насмејали се, затим се замислили, а потом рекли што да не и ћеркину теорију почели да проверавају у Манчестерској лабораторији у којој се трага за леком за рак, а чији је директор управо Камилин тата Мајкл.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У већини породица заједничка вечера за трпезаријским столом углавном почиње и завршава се следећом реченицом: Сине, како је данас било у школи?

Али не и у породици Лисанти. Код њих то изгледа много другачије, посебно после одговора који је научно-брачни пар добио од своје 8-годишње ћеркице Камиле. Тата Мајкл је једне вечери из чисте знатижеље упитао своју ћерку (8) како би она излечила рак, на шта му је као из топа одговорила: Антибиотицима, као кад ме боли грло! И, чини се, убола је из прве.

Њени мама и тата, обоје научници-истраживачи на пољу онкологије, у први су одмахнули руком и насмејали се, затим  се замислили, а потом рекли што да не и ћеркину теорију почели да проверавају у Манчестерској лабораторији у којој се трага за леком за рак, а чији је директор управо Камилин тата Мајкл.

А кад су то урадили остали су забезекнути – њихова малецка била је у праву. На њихово огромно изненађење установили су да неколико најјефтинијих, најпознатијих и најраспрострањенијих антибиотика на свету убије већину најопаснијих ћелија рака?!  Штавише, антибиотици су се успешно изборили са ћелијама чак 7 најчешћих типова рака – дојке, простате, плућа, јајника, панкреаса, можданих тумора…

Један од њих, опште познати доксициклин, делује као лек који би могао да има највише успеха у лечењу онколошких пацијената. Има га напретек и кошта веома мало у односу на лечење цитостатицима које је папрено скупо.

Наиме, професор Лисанти је проверавајући тезу своје ћерке у лабораторији установио да антибиотици убијају митохондрије – делове ћелија рака који им помажу да се размножавају, што значи да им успорава раст и онемогућава метастазе.

“Толико смо пута за вечером моја жена и ја причали о нашим истраживањима и раку да нам је једне вечери пало на памет да и нашу ћерку питамо шта она мисли, а она нас је шокирала одговором који је на први поглед деловао потпуно сулудо да би се потом испоставило да је потпуно била у праву”, причају Мајкл и Федерика који су већ објавили свој заједнички научни рад на ову тему у стручном часопису Онцотаргет додајући да су као коаутора потписали и своју ћеркицу Камилу као најзаслужнију за ову идеју.

Професор Лисанти каже да су сада на реду истраживања на људима, посебно на оболелима од рака дојке где би овакав третман могао да има највише резултата. “Одговор нам је био све време ту, пред очима, пред носом, али ми га нисмо видели”, каже Мајкл који увелико прикупља новац за финална клиничка истраживања.

Он је у лабораторији већ доказао да антибиотици успоравају раст ћелија рака дојке, простате и мождане туморе. Штавише, пацијенти с раком плућа који су због неке инфекције били лечени антибиотицима, живели су чак годину дуже од прогнозираног.

Иначе, Камила је весело и радознало дете које жели да буде учитељица кад порасте, каже њен тата Мајкл додајући да је тек сад схватио колико је важно слушати своју децу иако нам се у први мах чини да то што причају нема никаквог смисла.

“У једном тренутку сам помислио да ли је могуће да сам толико наиван да поверујем у сањарије своје ћерке да антибиотик може да излечи рак, али…”, присећа се научник и додаје: “Она је обично у праву у погледу свега. Једноставно избацује одговоре који и те како имају смисла.”

“Мислим да ће бити дипломата или адвокат кад порасте, неко ко размишља брзо и у ходу”, каже научник Мајкл Лисанти, тата Камиле (8) која ће можда бити заслужна за највеће медицинско откриће у овом веку.

 

Извор: Курир