Русија Свет

Жестока реакција Кремља на извештај да су Американци разнели ‘Северни ток’

Председник САД Џо Бајден постао је терориста јер је наредио уништење енергетске инфраструктуре својих стратешких партнера у Европи, тврди председник Думе Вјачеслав Володин. Он тражи међународну истрагу о експлозији ‘Северног ток 1 и 2’

Амерички председник Џо Бајден је терориста, закључио је председник руског парламента Вјачеслав Володин након извештаја да су САД одговорне за експлозије на гасоводима „Северни ток 1 и 2“, које су се догодиле у септембру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је затражио званичну међународну истрагу како би Бајден, Норвежани и остали његови саучесници били изведени пред суд, чиме би се омогућила исплата компензације државама оштећеним тим терористичким нападом.

Подмукли Норвежани

Володин је у објави на Телеграму Бајдена упоредио са Адолфом Хитлером, осврћући се на његов говор о стању нације, који је одржао прошле недеље.

– Председник Сједињених Држава је, говорећи у Конгресу, рекао да америчка нација служи као звезда водиља за свет. Ово подсећа на изјаве лидера Трећег рајха – навео је председник руске Думе.

До чега води та „идеологија изузетности“, према Володиновом мишљењу, може се видети читањем резултата истраге добитника Пулицерове награде Симора Херша о Бајденовој умешаности у експлозију „Северног тока“.

– Према налогу председника САД, амерички рониоци, под окриљем вежби НАТО и уз подршку норвешке морнарице, поставили су експлозивне направе на даљинско управљање у близини гасовода у Балтичком мору, а затим их активирали. Ако је Труман постао злочинац који је користио атомско оружје против цивила у Хирошими и Нагасакију, онда је Бајден постао терориста који је наредио уништење енергетске инфраструктуре својих стратешких партнера: Немачке, Француске и Холандије – истакао је Володин.

Он је додао да је уништење „Северног тока“ био чин застрашивања „америчких вазала, који су одлучили да развијају привреду, руководећи се интересима сопствених грађана“.

– Чињенице, које је Херш објавио требало би да постану основа за међународну истрагу, привођење Бајдена и његових саучесника правди, као и исплату одштете земљама погођеним овим терористичким нападом – закључио је Володин.

Таква његова реакција уследила је након што је угледни амерички новинар Симор Херш, позивајући се на изворе који су директно учествовали у планирању напада, објавио да је Бајден лично наредио уништење гасовода „Северни ток 1 и 2“.

Новинар, који је 1969. добио Пулицера за разоткривање америчког масакра вијетнамских цивила у Ми Лају, написао је да су у јуну 2022. рониоци америчке војске подметнули експлозив на гасовод, и то за време НАТО вежби „Балтопс 22“. Он је активиран даљински три месеца касније, 26. септембра, помоћу сонарне бове. Та бова испуштена је у близини „Северног тока“ из авиона за надгледање П8 норвешке морнарице.

Херш пише да је планирање операције почело још у децембру 2021, кад је за то оформљен специјални тим, под командом саветника председника САД за националну безбедност Џејка Саливана.
„Морнарица је предложила коришћење нове подморнице за директан напад на гасовод.

Ваздухопловство је предлагало бацање бомби са одложеним дејством, које би могле да буду активиране на даљину, док је ЦИА истицала да шта год да буде урађено, мора да буде изведено у тајности. Сви који су били укључени у планирање разумели су колики је улог“, написао је Херш.

Објава рата

Извор му је рекао да су сви умешани у планирање знали да операција није „дечја игра“, већ да је у питању „објава рата“.

„Током разраде свих предлога, поједини званичници су покушали да наговоре Белу кућу да одустане од идеје. Појединци из ЦИА и Стејт департмента говорили су: ‘Не радите ово. Глупо је и биће политичка ноћна мора уколико изађе на видело'“, казао је тај извор.

Према оригиналном плану, експлозив је требало да има тајмер на 48 сати и требало је да буде постављен на крају вежби „Балтопс 22“. Напослетку је Бела кућа закључила да су два дана преблизу крају војних вежби, те је наредила специјалном тиму да нађе метод да се детонација догоди „на захтев“. Испоставило се да је то сонарна бова.

„Администрација председника Бајдена у почетку је била фокусирана на угрожавање ‘Северног тока’ санкцијама, а на крају директно – диверзијом. Бела кућа је видела то као кључну ствар да Европа превагне на страну САД пред тада надолазећи конфликт у Украјини. Докле год је Европа зависна од гасовода за јефтини природни гас, Вашингтон се плашио да ће земље попут Немачке бити неодлучне у вези са снабдевањем Украјине новцем и оружјем потребним да порази Русију“, закључио је Херш.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс