Занимљивости Издвајамо Србија

ЕВО ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО КИЋЕЊЕ СВАТОВА РУЗМАРИНОМ: Ова биљка чини чуда!

Дејство рузмарина је толико јако да се једна краљица удала захваљујући њему

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кићење сватова рузмарином у Србији није само обичај, већ део нашег фолклора. Међутим, мало људи зна како је овај леп обичај настао. А још мање зна да чак није ни настао у Србији.

Наиме, пре много година, тачније у 16. веку, у Мађарској је живела краљица по имену Ержебет. Краљица је имала здравствени проблем због ког није могла да живи нормално – мучио ју је артритис. Пробала је разне лекове, слушала разне лекаре и исцелитеље, али без резултата.

А онда је пробала биљку за коју се везују разна лековита и благотворна својства, рузмарин. Не само да је оздравила, него се толико пролепшала и подмладила, да се убрзо и удала. И то у 65. години, за пољског краља! Госте на свадби китила је прелепом гранчицом ове биљке, и отада се овај обичај проширио на околне земље.

Да ли је ова легенда потпуно тачна, нико не зна, али рузмарин се вековима, с разлогом, користи у лечењу реуматизма, гихта, болова у мишићима и артритиса. Ово се објашњава тиме што биљка садржи неколико антиоксидантних једињења која су од велике помоћи код артритиса.

Популарност коју рузмарин ужива на свадбеним слављима неки повезују са античким веровањем да мирис рузмарина освежава памћење. Девојке у старој Грчкој су поклањале гранчице овог медитеранског грма својим момцима који су одлазили у рат да би их се живо сећали и да би их случајно не би заборавили.

Рузмарин се можда користи на венчањима да младенци не би једном у животу заборавили љубав која их је повезала на дан венчања.

И ово веровање има корен у научно објашњивим чињеницама. Рузмарин је један од најбољих биљних антиоксиданата. Сенилност и слабљење памћења повезано је са деловањем слободних радикала, а поред тога у рузмарину су пронађена једињења која спречавају поремећај ацетил-холина, што објашњава коришћење ове биљке у лечењу Алцхајмерове болести.

Рузмарин спречава деловање високореактивних молекула кисеоника, који проузрокују старење коже, стимулише циркулацију, подстиче лимфну дренажу и подиже тонус мишића. Због ових особина он је чест састојак крема и других препарата за негу лица и спречавање настанка бора.

Такође, етарско уље ове биљке вековима се користи и у парфимерској индустрији (он је основни састојак чувене водице мађарске краљице, која је име добила по краљици са почетка текста). Жене на Медитерану свеже опрано рубље остављају да се суши раширено на грмовима рузмарина како би веш упио свежи мирис ове биљке.

Извор:Телеграф.рс/Све за венчање