Србија

ЛАВРОВ ЖЕСТОK: Стао у одбрану права Срба!

Постоје покушаји смањења права Срба и Хрвата у БиХ. Ми јасно кажемо да је такав корак неприхватљив – поручио је министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

Лавров је пре два дана одржао предавање полазницима руске Генералштабне академије. Након предавања, шеф руског МИП-а одоговарао је на питања која су се тицала и Балкана.

У делу који се односи на БиХ, рекао је :

– Свесни смо да постоје компликације и у БиХ. Има покушаја тамо да се Дејтон минира. Подсетићу вас да је Дејтонски споразум осигурао заједнички живот и постојање бошњачко-хрватског и српског ентитета. Они чине БиХ. Али се та држава темељи на принципу доношења одлука кроз сагласност сва три народа – истакао је Лавров.

Он је објаснио и да је Русија чланица Савета за провођење мира.

– Морам да кажем да се наше процене тамо прихватају. С њима се слажу и Европљани. Али, тамо, у БиХ постоји такав атавизам, као што је Kанцеларија високог представника који је био створен када је БиХ тек скројена у складу с резултатима југословенских ратова.

Тај високи представник има права диктатора, може да поништи било коју одлуку и донесе своју, без саветовања с било киме. То је срамота – навео је Лавров.

Истакао је да је БиХ не тако давно била и нестална чланица СБ Уједињених нација а да је и „сада контролише неки „чика“ који је изгубио осећај за реланост и излази далеко из оквира чак и својих диктаторских овлаштења“ – рекао је Лавров.

Он је истакао да Руска Федерација на Балкану има развијене односе с тамошњим државама и да се то Западу не свиђа.

 

Извор: Avaz

loading...
Loading...