Србија

ЛАВРОВ ЖЕСТОK: Стао у одбрану права Срба!

Постоје покушаји смањења права Срба и Хрвата у БиХ. Ми јасно кажемо да је такав корак неприхватљив – поручио је министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лавров је пре два дана одржао предавање полазницима руске Генералштабне академије. Након предавања, шеф руског МИП-а одоговарао је на питања која су се тицала и Балкана.

У делу који се односи на БиХ, рекао је :

– Свесни смо да постоје компликације и у БиХ. Има покушаја тамо да се Дејтон минира. Подсетићу вас да је Дејтонски споразум осигурао заједнички живот и постојање бошњачко-хрватског и српског ентитета. Они чине БиХ. Али се та држава темељи на принципу доношења одлука кроз сагласност сва три народа – истакао је Лавров.

Он је објаснио и да је Русија чланица Савета за провођење мира.

– Морам да кажем да се наше процене тамо прихватају. С њима се слажу и Европљани. Али, тамо, у БиХ постоји такав атавизам, као што је Kанцеларија високог представника који је био створен када је БиХ тек скројена у складу с резултатима југословенских ратова.

Тај високи представник има права диктатора, може да поништи било коју одлуку и донесе своју, без саветовања с било киме. То је срамота – навео је Лавров.

Истакао је да је БиХ не тако давно била и нестална чланица СБ Уједињених нација а да је и „сада контролише неки „чика“ који је изгубио осећај за реланост и излази далеко из оквира чак и својих диктаторских овлаштења“ – рекао је Лавров.

Он је истакао да Руска Федерација на Балкану има развијене односе с тамошњим државама и да се то Западу не свиђа.

 

Извор: Avaz