Издвајамо Православље

НАРОДНИ ОБИЧАЈИ НА МЛАДЕНЦЕ: Ево шта обавезно да урадите на данашњи празник… (ВИДЕО)

Младенци су празник са много обичаја у српском народу. На овај дан жене устају рано и месе четрдесет колачића, који се називају младенчићи, и симболизују дуг, срећан и сладак живот

Данас је православни празник познат у народу као – Младенци, а њега прослављају супружници у првој години брака, тачније, они који су се венчали после 22. марта претходне године. На тај дан младенци у свој дом примају госте, који им доносе поклоне, а младе домаћице показују своје умеће и спретност.

Младенци су посвећени успомени на страдање Светих четрдесет војника, који су 320. године, за време цара Ликинија прешли у хришћанство, упркос изричитој царевој забрани. Овај празник је у црквеном календару обележен црним словом.

Младенци су празник са много обичаја у српском народу. На овај дан жене устају рано и месе четрдесет колачића, који се називају младенчићи, и симболизују дуг, срећан и сладак живот. Младенчићи се премазују медом, домаћице их нуде деци и свима који дођу у кућу пре подне.

Посећивање младенаца и доношење поклона, обичај је модерних дана, који је настао у граду, али га је и село веома брзо прихватило. Сматра се да би на Младенце требало да дођу сви они који су били на свадби, али ипак тог дана у госте долази само најужа породица и пријатељи.

Иначе, Младенци увек падају у време поста, тако да и храна која се спрема тога дана мора бити посна због здравља и напретка деце младих супружника.

Овај православни празник који симболизује љубав, срећу и сладак живот, а у селу Велики Извор чува се стари рецепт за прављење младенчића који су још један од симбола данашњег дана.

Погледајте видео:

Извор: ртк.цо.рс / Telegraf.rs / Србија јавља