Здравље Издвајамо

ПРОВЕРЕНО: Ова биљка је најбољи „чистач“ вашег организма!

Ротквице подстичу лучење пробавних сокова и рад црева, па се препоручује особама које пате од затвора.Свеж сок добијен од ротквице је стари народни лек, а помаже код излучивања жучи и веома је добар за лечење упале жучне кесе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ротквице такође повољно делују на излучивање слузи из дисајних органа, па се препоручују код бронхитиса, прехладе, грипа, дисајних инфекција и кашља.

Ротквица је пореклом из Азије и једна од најстаријих култивисаних биљака у свету. Чак се налази и на цртежима гробница старих Египћана, који су је сматрали чудотворном. У свету је веома распрострањена, а користи се као салата, зачин или лек.

Црна ротквица

За нашу климу карактеристична је црна ротквица, која у односу на белу нема неке значајније предности. Због мириса и укуса у исхрани се користи углавном као средство које подстиче апетит.

Најчешће се конзумира у облику салате, сама или помешана са јабуком, маслином, киселим краставцима, уз маслиново уље и кисело млеко… Црна ротквица се препоручује и код плућних обољења и кашља. Да би се добио жељени ефекат, корен црне ротквице заједно са кором треба исећи на фине танке кришке и сложити по слојевима у чинију.

Бела ротквица

Јапанци је називају „чистачем тела“, представља активан диуретик који топи песак и камен, помаже варењу масноћа, смирује бронхитис и отклања кашаљ, а такође стимулише и рад жучи. За жене је ротквица од велике важности, јер задовољава потребе организма за минералима и ензимима и на тај начин утиче на подмлађивање.

Без соли

Важно је да знате да ротквицу у било ком облику не треба да солите, јер тада постаје штетна. Ротквицу треба јести свеже припремљену, јер стајањем губи мирис, укус и лековита својства, а ослобађа токсичне састојке.

Извор: б92.нет