Ротквице подстичу лучење пробавних сокова и рад црева, па се препоручује особама које пате од затвора.Свеж сок добијен од ротквице је стари народни лек, а помаже код излучивања жучи и веома је добар за лечење упале жучне кесе.
Ротквице такође повољно делују на излучивање слузи из дисајних органа, па се препоручују код бронхитиса, прехладе, грипа, дисајних инфекција и кашља.
Ротквица је пореклом из Азије и једна од најстаријих култивисаних биљака у свету. Чак се налази и на цртежима гробница старих Египћана, који су је сматрали чудотворном. У свету је веома распрострањена, а користи се као салата, зачин или лек.
Црна ротквица
За нашу климу карактеристична је црна ротквица, која у односу на белу нема неке значајније предности. Због мириса и укуса у исхрани се користи углавном као средство које подстиче апетит.
Најчешће се конзумира у облику салате, сама или помешана са јабуком, маслином, киселим краставцима, уз маслиново уље и кисело млеко… Црна ротквица се препоручује и код плућних обољења и кашља. Да би се добио жељени ефекат, корен црне ротквице заједно са кором треба исећи на фине танке кришке и сложити по слојевима у чинију.
Бела ротквица
Јапанци је називају „чистачем тела“, представља активан диуретик који топи песак и камен, помаже варењу масноћа, смирује бронхитис и отклања кашаљ, а такође стимулише и рад жучи. За жене је ротквица од велике важности, јер задовољава потребе организма за минералима и ензимима и на тај начин утиче на подмлађивање.
Без соли
Важно је да знате да ротквицу у било ком облику не треба да солите, јер тада постаје штетна. Ротквицу треба јести свеже припремљену, јер стајањем губи мирис, укус и лековита својства, а ослобађа токсичне састојке.
Извор: б92.нет