Издвајамо Православље

СТИГЛИ СМО ДО ЧЕТВРТЕ НЕДЕЉЕ ВАСКРШЊЕГ ПОСТА: Ево шта морате да знате о њој!

Црква слави узвишени пример испосничког живота који представља подвижник Јован Лествичник, који је читав пут духовног, подвижничког живота представио у својој чувеној књизи “Лествица духовна, која узводи на небо”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У четврту недељу Великог Поста, која означава средину Часног Поста, Црква слави узвишени пример испосничког живота који представља подвижник Јован Лествичник, који је читав пут духовног, подвижничког живота представио у својој чувеној књизи “Лествица духовна, која узводи на небо” и на примеру сопственог изузетног подвижничког живота пружио узор како треба пролазити тим путем.

То је спис састављен из тридесет поука: као што је потребно да човек проживи тридесет година од свог рођења како би постао зрео – по мерилима оног доба – тако је и монаху потребно да прође тридесет ступњева у свом подвигу да би достигао савршенство.

Идеја Лествице, тог ступњевитог узрастања у духовном савршенству, узета је из познатог старозаветног виђења праоца Јакова. (1Мојс.28,12-12).

Симболички, Јаковљева лествица, која стоји на земљи а врхом дотиче небо, по којој се анђели Божији пењу и силазе, и на чијем се врху налази Господ, треба да означи човеков пут ка висинама божанског савршенства везу између неба и земље, пут на коме човека прате анђели Божији и који има сасвим одређен циљ: самог Господа Бога.

Из предговора „Лествице“Јован Лествичник је живео у шестом веку, а потиче из Сирије или Палестине. Највећи део монашког живота провео је у манастиру св. Катарине на Синају. Био је толико духовно даровит, као да је хиљадугодишњак. Повукавши се у пустињу близу манастира, у њој је провео четрдесет година, у посту и богомислију.

Ова недеља назива се и Средопосна јер је средина Часног поста. То значи да је до празника над празницима Васкрсења Христовог, преостало онолико дана, колико је протекло дана од почетка поста до ове среде.

 

Извор: mojkutak.ovh