Издвајамо Свет

СВЕ ЈЕ МОГУЋЕ: Аустрија ће ТУЖИТИ Немачку!

Аустрија је револтирана одлуком Немачке

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аустрија је одлучила да тужи Немачку због увођења путарине, која је, према мишљењу званичног Беча, у супротности са споразумима ЕУ који се тичу једнакости свих грађана Уније. Министар саобраћаја Аустрије Јерг Лајхтфрид саопштио је данас на конференцији за штампу да це бити поднета тужба пред Евроспким судом, јер је немачка путарина „путарина за странце“ и представља дискриминацију на основу држављанства.

Пакет закона, којим се уводи спорна путарина, усвојен је пре подне у немачком Бундесрату, након што га је пре пар дана прихватио и Бундестаг. Нови закони о путарини биће примењивани од 2019.године, и предвиђају да возачи за коришћење аутопутева кроз Немачку купују вињету чија цена ће зависити од запремине и еколошких особина возила. Међутим возачи из Немачке биће обештећени у висини путарине кроз смањење пореза на возила.

Тај део закона на мети је критике Беча, јер Аустрија сматра да би тиме странци годишње приходовали са 500 милиона евра за путну инфраструктуру Немачке.
Лајхтфрид је казао да је то неприхватљиво и дискриминација на основу држављанства.

– Правно ћемо деловати против путарине. Моја Европа није Европа у којој важи право снажнијег, већ право правде – поручио је он.

Оштро је критиковао и Европску комисију, која се договорила са Немачком на компромисно решење.

– Деловање Европске комисије је скандалозно – поручио је Лајхтфрид.

– За сада је отворено када ће тужба бити поднета, јер најпре Европска комисија мора да обустави поступак о кршењу одредби ЕУ – објсанио је он.

Извор:Танјуг