Занимљивости Издвајамо

АКО ИМАТЕ ПЛИНСКУ БОЦУ: Ево шта све треба да знате и шта никако не смете да радите

Уколико уђете у стан и осетите горак мирис у ваздуху, то значи да је гас процурео. У таквим ситуацијама смете да урадите само једно да не би дошло до експлозије – одмах отворите све прозоре како би се направила промаја, а гас изашао напоље. Оно што је строго забрањено, јесте укључивање прекидача (светло, бојлер, лампа…), који је један од најчешћих узрока експлозија плинских боца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сведоци смо ужасних несрећа које се дешавају због експлозија плинских боца, у којима се губе људски животи. Недавна несрећа, у Нишу, где су погинули брат и сестра близанци, још један је немили догађај у низу.

И зато за „Блиц“ објашњава Небојша Пауновић, директор „Ватровила“ шта је све потребно знати када се рукује плинским боцама, које све провере је потребно урадити пре него што се заврши руковање са њом и како сазнати која боца је тестирана, а која није.

– Све више домаћинстава има уведену стабилну гасну инсталацију или користе гас пропан-бутан из плинске боце. У стабилној плинској инсталацији налази се под притиском углавном земни гас који је лакши од ваздуха и приликом неконтролисаног излажења одлази у горње делове просторија. Гас пропан-бутан тежи је од ваздуха, те у случају испуштања испуњава просторе од пода према врху – каже Пауновић.

Техничка исправност апарата

– На сваких пет година треба испитати исправност боце. То се ради помоћу хладног воденог притиска, помоћу кога се лако утврди да ли је на боци дошло до попуштања шавова или до кородирања саме боце. Приликом ове провере на боцу се утисне жиг, који означава када је била последња контрола – саветује Пауновић.

Исправна црева, вентили, заптивак

Код сваке промене гасне боце, треба променити и заптивак између боце и редукцијског вентила. Гас има способност разлагања неких гумених материје и зато може доћи до његовог оштећења. После сваке употребе треба добро проверити да ли је вентил од боце затворен, јер уколико није, полако се прави експлозивна смеса.

– Треба контролисати исправност црева, јер ако је крто и дуго се користи, може доћи до ситних пукотина које се не могу одмах опазити. Исправност црева можемо испитати обичном сапуницом од детерџента. Црево треба премазати, пустити гас и уколико се праве мехурићи, знак је да црево није добро и да га треба заменити – каже Пауновић.

Не палити светло, а боцу одмах изабацити напоље

Уколико осетите у кући горак мирис у ваздуху, знајте да негде цури плин. У тој ситуацији никако не сме да се дирају прекидачи, јер и мала варница је довољна да дође до експлозије.

– Прекидачи су један од најчешћих узрока експлозија, јер људи не виде те варнице. У таквим ситуацијама само треба направити промају, а боцу избацити напоље ван домашаја извора електрицитета – истиче Пауновић.

Када плинска боца гори

Не треба паничити, јер тада не може доћи до експлозије. Треба узети дебело ћебе, прекрити боцу и тако угасити ватру. Затим је потребно добро затворити вентил.

А ево још неких савета:

– Боце куповати искључиво код овлашћених дистрибутера који поседују малопродајна места ТНГ-а (замена празне за пуну боцу)

– Боце не држати у просторијама које се налазе испод ниво земље

– Приликом коришћења боцу треба поставити на прописана растојања од извора топлоте и извора паљења (на пример два метра од пећи, један метар од шпорета који користи ТНГ )

– Боцу увек држати у вертикалном положају

– Око боце се не сме држати запаљиви материал (новине, крпе…)

Извор:Блиц.рс/Соња Тодоровић