Издвајамо Србија

НАРОД ХОЋЕ ДА ЗНА ИСТИНУ: Динкићу где је наших пола милијарде долара?!

Финансијски експерт Костадин Пушара каже да је Динкић морао да зна шта се дешава с пословањем Дафимент банке, чије су паре завршавале у Лондону

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши министар финансија и лидер УРС Млађан Динкић, по свему судећи, може да да одговор на питање где је нестало пола милијарде долара које су с рачуна Дафине Милановић, власнице пирамидалне Дафимент банке у Србији и Републици Српској, пребациване у иностранство.

Финансијски експерт Костадин Пушара каже да је Динкић морао да зна шта се дешава у вези с пословањем ове банке јер је био на челу монетарне власти, али и открио за Курир да се њих двоје нису подносили.

Наиме, Костадин Пушара, професор с Економског факултета, казао је да је Милановићева, када је престала да исплаћује дивиденде штедишама, пребацивала велике своте новца у иностранство и њиме трговала на берзи.

Токови новца

Пушару је, иначе, Србија почетком 90-их ангажовала како би испитао пословање Дафимент банке, а како је објаснио, пажљивом анализом утврдио је да је новац углавном завршавао у Лондону.

– Из Лондона је у швајцарску банку пребачено 355 милиона енглеских фунти стрелинга, односно пола милијарде долара. Потврђено нам је да је новац на рачуну, али су нам тражили шифру. Дафина је умрла, њен муж погинуо, шифру рачуна нисмо имали. Упознао сам једног нашег човека који је радио у банци, договорили смо се да дође у Београд. Није се видео са мном, већ с Млађаном Динкићем. Од тада се том човеку губи сваки траг – казао је Пушара за Експрес.Две милијарде марака

Пушара за Курир каже да је с тимом од четворо људи озбиљном анализом утврдио да је Милановићева остала дужна грађанима 305 милиона долара, а да су у иностранство, према грубим проценама, „отишле“ две милијарде тадашњих марака српских штедиша.

– Динкић је морао да зна шта се дешава у вези с банком јер је био на челу монетарне власти, просто је био дужан да зна. Морао је да буде активнији, а чињеница је да је њега мрзела као Немца. Није га волела јер ју је гањао да му подноси извештаје, а она то није могла, а није могла јер су све послове радили неки други људи а не она – каже Пушара.

Иначе, као што је Курир јуче објавио, Пушара је дошао до сазнања и да је Милановићева дала чак 50 милиона немачких марака у кешу хрватском генералу Владимиру Загорцу и његовој фирми „РХ Алан“, која је трговала наоружањем и војном опремом. Један од битних послова ове фирме била је трговина чувеним системом С-300.

Блиска с Туђманом

Пушара је у току истраге дошао и до доказа о сарадњи „српске мајке“ и Загорца, као и да је била у блиским односима с хрватским председником Фрањом Туђманом и Загорцем. Чак је утврђено, како је навео Пушара, да су Туђман, Загорец и Милановићкин муж Драго у Бечу имали заједнички тајни рачун и да је на тај рачун Драго уплатио чак 300 милиона долара.

Душан Михајловић открио
ДИНКИЋЕВА МАЈКА ИМАЛА 12 РАЧУНА

Бивши министар полиције Душан Михајловић је, иначе, својевремено у „Утиску недеље“ открио да је Миросинка Динкић, мајка Млађана Динкића, имала 12 штедних улога код Дафине, да је такву изјаву Дафина дала у полицији. Млађан Динкић је као асистент Економског факултета у књизи „Економија деструкције – велика пљачка народа“ анализирао пропаст ондашње економије базирану на штедионицама налик Дафининој.

Извор:Курир.рс