Издвајамо Свет

НУКЛЕАРНИ РАТ ЈЕ СУВИШЕ БЛИЗУ: Само ова држава на свету може да спречи Трећи светски рат!

САД и Русија су прошле седмице јасно показале да размишљају о коришћењу нових врста оружја

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нуклеарни рат више није незамислив, а ако га не буде – за то бисмо могли да захвалимо Кинезима, пише британски “Гардијан”

Лист оцењује да се већина нуклеарних бојевих глава на свету налази под контролом људи за које идеја о коришћењу таквог оружја није незамислива.

САД и Русија су прошле седмице јасно показале да размишљају о коришћењу нових врста оружја. Америка је бацила највећу ненуклеарну бомбу у свом арсеналу у Авганистану – “Мајку свих бомби”.

Русија то није мирно посматрала, већ се похвалила својим оружјем “Оцем свих бомби”, који има четири пута разорнији потенцијал од америчке “Мајке”.

Крајем прошле године, руски и амерички председник Владимир Путин и Доналд Трамп најавили су ширење нуклеарних арсенала.

Скоро свака руска већа војна игра завршава фазом такозване ‘нуклеарне деескалације’, која значи бацање бомбе, а затим објава мировне понуде, наводи “Гардијан” и указује на “фактор Трамп”.

Трамп је још током осамдесетих година прошлог века био опседнут нуклеарним оружјем и данас одбија да слуша савете војних стручњака.

Лист тврди да Трамп не схвата основни концепт НАТО-а, који нуклеарно оружје схвата као политичко средство одвраћања.

У тексту се наводи да би Кина могла да изврши јак притисак на севернокорејског председника Ким Џонг Уна и спречи га да неком војном провокацијом изазове напад САД.

У то се изгледа узда и Трамп, који је недавно почео да прича о Кини као о свом савезнику, након што је раније критиковао кинеску економију и називао је манипулатором валуте.

Амерички потпредседник Мајк Пенс и јапански премијер Шинзо Абе сложили су се данас да треба да убеде Кину да преузме већу улогу у решавању ситуације са Северном Корејом, изјавио је портпарол јапанске владе Коићи Хаигуда.

Двојица званичника потрвдила су током ручка да је улога Кине у решавању ситуације око Северне Кореје важна и да је потребно да пораде на томе да буде још већа, рекао је Хаигуда, пренео је Ројтерс.

Кинески министар иностраних послова Ванг Ји изјавио је данас да тензије на Корејском полуострву морају бити решене дипломатским средствима.

Ванг је на конференцији за новинаре позвао све стране да пронаЂу мирно решење, пренео је Ројтерс.

Извор:Телеграф/Срна