Издвајамо Србија

ОВО ЈЕ 7 ТЕШКИХ ПИТАЊА: Вучић је председник,али још не знамо одговоре на ове дилеме

Александар Вучић победио је у првом кругу избора за председника Србије, на другом месту је Саша Јанковић, а на високом трећем Лука Максимовић, алијас Љубиша Прелетачевић Бели. Изнад пет одсто гласова освојио је још само Вук Јеремић, док су сви остали кандидати остали „испод цензуса“ и пред њима је мучан период анализе политичког деловања и одлука – куда даље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово су прва питања и дилеме које су се отвориле након проглашења изборних резултата, на које још немамо одговоре.

1) Ко ће бити премијер Србије?

Тешко је замислити да ће Александар Вучић, новоизабрани председник Србије, сада постати церемонијална фигура и испустити узде власти. Ипак, избор особе за премијерску функцију биће једна од важнијих одлука коју ће донети у предстојећим данима.

2) Да ли ће Саша Јанковић основати странку?

Бивши заштитник грађана је остварио врло добар резултат, али на крилима инфраструктуре коју му је позајмила Демократска странка. Креирање властите партије, међутим, могло би да покаже да ли Јанковић има потенцијал за више од часног пораза у првом кругу.

3) Да ли су бели листићи прерасли у Белог Прелетачевића?

Значајан проценат људи који су гласали за Луку Маскимовића, алијас Белог Прелетачевића, показује да постоји дубоко разочаран слој бирача до којег нису успели да допру чак ни нови кандидати попут Саше Јанковића и Вука Јеремића. Какав је уопште профил неког будућег политичара који би то могао да уради?

4) Шта чека Вука Јеремића?

Извесно је да перспективан политичар са искуством у Уједињеним нацијама, који је словио за главног противника Александра Вучића, не може бити задовољан ни четвртим местом, ни са 5-6 одсто освојених гласова. Да ли Јеремић сада намерава да оснује странку?

5) Да ли је ово крај Шешељеве СРС?

Шешељ је освојио мање од 5 одсто гласова, а пошто СРС као партија има далеко мањи изборни потенцијал од свог лидера, делује да ће радикалима у будућности прелазак цензуса бити готово непремостива препрека.

6) Да ли Саша Радуловић може да се опорави од овога?

Једну од најконтроверзнијих кампања имао је Саша Радуловић, који се, залажући се за што већу излазност, самостално кандидовао не приклонивши се другим опозиционим кандидатима, због чега је трпео жестоке критике из редова опозиције. Завршио је на око 1,5 одсто освојених гласова – да ли је тиме преко ноћи прокоцкао велики успех остварен на парламентарним изборима?

7) Шта сада чека Демократску странку?

ДС је несебично позајмила своју страначку инфраструктуру Саши Јанковићу, али је притом остала у сенци и питање је колико је профитирала од солидног резултата бившег омбудсмана. А, поготово је питање шта ће се догодити са рејтингом и чланством ДС ако Јанковић оснује властиту партију.

Извор:Блиц