Издвајамо Србија

УЈЕДИЊЕНИ СТУДЕНТИ ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ ИМАЈУ 9 ЗАХТЕВА: Вучић у све већим проблемима (ВИДЕО)

Осми дан заредом у Србији се настављају протести против диктатуре. Грађани се окупљају у Београду, Новом Саду и Нишу, а студенти из свих градова усагласили су своје захтеве.

Како се наводи, „студенти и студенткиње, заједно са ђацима, пензионерима, сељацима и свим осталим незадовољним људима Србије који већ даним протестују, желе да истакну своје захтеве и позову све у борбу за њихово остварење“.

Захтеви, који су прочитани на протесту, подељени су у две категорије – прва, која, како се наводи, подразумева „укидање диктатуре и смену политичке елите на челу са Александром Вучићем“ и друга, промена приоритета економске и социјалне политике.

Што се тиче конкретних захтева из прве групе, издвајају се захтеви за фер и слободним изборима – тражи се моментално уређивање бирачког списка, смена чланова РИК-а и РЕМ-а, обезбеђивање једнаког приступа медијима свим кандидатима, строго санкционисање куповине гласова и уцењивања гласача, увођење обавезног ТВ дуела, јавност финансирања кампања.

„Желимо да ово важи и за управо завршене председничке изборе, те тражимо независну проверу њихове регуларности и кривичну одговорност свих одговорних како за нерегуларну кампању, тако и саме нерегуларности током гласања и бројања гласова“, наводи се у саопштењу.

Тражи се и слобода медија – смена одговорних уредника РТС-а и РТВ-а и оштро санкционисање уредника свих медија који крше медијске законе и Кодекс новинара Србије.

Међу захтевима су и департизација (разрешење свих страначких и корумпираних функционера у јавним предузећима), децентрализација и премештање политичке моћи на локални ниво.

У другој групи економских и социјалних захтева траже се заштита права и побољшање статуса свих радника, заштита животног стандарда становништва, као и у потпуности јавно финансирано и свима доступно образовање и здравство.

Почела протестна шетња

Колона у којој је неколико хиљада углавном младих, кренула је око 19 сати са Трга Николе Пашића у протестну шетњу централним градским улицама Београда ка Теразијама, која би, као и претходних дана требало да се заврши после 21 сат испред Дома Народне скупштине, места окупљања.

Окупљени на протесту, који је ушао у другу недељу, узвикују „Вучићу лопове, покрао си изборе“, „АВ, АВ, АВ“, „Врати баби пензију“…

Уз транспарент „Доле диктатура“ учесници осмог „Протеста против диктатуре“ носе и транспаретне на којима су навели своје захтеве, међу којима је „Јавно финансирано и свима доступно образовање“, „Смена комплетне политичке елите“, „Здравство за све“, „Слободни избори“, „Слобода медија“, „Департизација, децентрализација“, „Заштита и побољшање радних права“, а ту је и транспарент „Народ гладује елита се радује“.

Учесници протеста донели су и транспаренте на којима пише „Хеј, која је излазност на Централном гробљу“, „Не пада ми на памет да будем председник“, „Против терора власти“ и „У новом броју Забавника – помози Вучку да стави листиће у кутију без савијања“.

По цени од 50 динара у продаји су и беџеви са натписима „Пуко си“, „Ав, ав, ав“, „Немој бабу да ми лажеш“, „Тата и мама изађите са нама“.

Колона ће, како се очекује, проћи истом трасом као и синоћ, дугом око пет километара – преко Теразија, Трга Републике, Таковске ка згради РТС-а, па ка Влади Србије, затим Улицом кнеза Милоша ка Славији, Краља Милана и назад до Дома Народне скупштине.

 

Извор: Н1

loading...
Loading...