Издвајамо Свет

Ако се овај закон усвоји, пушачи ће се наћи НА МУКАМА

Светска трговинска организација (СТО) подржала је аустралијски закон о увођењу једнообразних паковања цигарета, на којима нема истицања компанијских ознака произвођача, јавља њујоршка агенција „Блумберг“, позивајући се на два неименована извора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Таква пресуда СТО ће, како оцењује Ројтерс, бити велики ударац за дуванску индустрију, и послужиће као „зелено светло“ другим земљама за примену сличних мера.

Према аустралијским прописима, који су усвојени 2010. године, истицање логоа и различите боје паковања цигарета су забрањени, у корист неутралних маслинасто-зелених паковања са именима брендова одштампаним малим стандардизованим фонтом.

Дуванске компаније су истакле да су њихови заштитни знаци нарушени, а Куба, Хондурас, Доминиканска Република и Индонезија су се жалили СТО да ови прописи представљају законску препреку за слободну трговину.

Иако се коначна одлука СТО не оцекује пре јула, поверљивим нацртом се тврди да је овај аустралијски закон легитимна здравствена мера.

Један неименовани званичник СТО је изјавио да је закон упућен странама које учествују у спору, додајући да је рец о поверљивим привременим извештајима који се не коментаришу.

После ових вести, акције дуванске компаније Империјал брендс су пале за више од два одсто, док су акције Филип Мориса и Бритиш Американ тобака благо порасле.

Портпаролка Бритиш Американа одбила је да коментарише ову одлуку док не буде коначна, док из „Јапан тобака“ такође одбијају да дају коментар.

 

Извор: Танјуг