Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ ШИНДЛЕР ШОКИРАО СВЕТ: Велика Албанија је реалност, припојите СРПСКУ СРБИЈИ!

Мешање Русије у дешавања на Балкану може да гурне сиромашна друштва преко ивице, што угрожава целу југоисточну Европу, а Запад мора да поправи штету коју је нанео током распада Југославије, оценио је амерички стручњак за безбедност и бивши аналитичар Националне безбедносне агенције (НСА) Џон Шиндлер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колумниста њујоршког „Обзервера“ пише да НАТО мора да помогне југоисточној Европи да се одупре агресивним потезима, попут покушаја државног удара у Црној Гори пре неколико месеци, и указује на опасност од кризе у Македонији.

– Широм бивше Југославије, НАТО и ЕУ су инсистирали на очувању унутрашњих граница пропалог комунистичког режима, иако оне представљају бирократски хир комунистичких функционера, а не етничке реалности – наводи Шиндлер и оцењује да је такав приступ био осуђен на пропаст, пише „Обзервер“.

Он сматра да је Јосип Броз Тито држао Југославију на окупу „комбинацијом харизме, политичког талента и веома непријатне тајне полиције“ – што не поседују ни НАТО нити ЕУ.

– Дошло је време да Запад призна свој неуспех и да југоисточној Европи оно што јој заиста треба, нормалне државе-нације са кохерентним границама – пише Шиндлер и додаје да је за то потребно преправити Титову мапу.

Он описује БиХ као „псеудо-државу која се никада није опоравила од катастрофе која је трајала од 1992. до 1995. године“ и додаје да су „милијарде долара западне помоћи нестале захваљујући великој корупцији и криминалу“.

– Нека се Република Српска придружи Србији, као што то одавно жели – пише Шиндлер и напомиње да нико не може рационално да објасни зашто границе Србије из времена комунизма могу да се мењају, а границе БиХ не могу.
Колумниста „Обзервера“ наводи да етничким Хрватима из западне Херцеговине треба дозволити да се придруже Хрватској и подсећа да већина локалних Хрвата већ поседује хрватске пасоше.

Шиндлер сматра да остатку БиХ треба омогућити да иде својим путем и да по убрзаној процедури буде примљен у чланство НАТО и ЕУ.

– Запад мора одустати од фантазије да дугорочни мир на Балкану може бити постигнут изоловањем Србије – наводи колумниста, али напомиње да и Београд треба да учини компромис и призна Косово као независну државу.

Према Шиндлеру, „Велика Албанија долази у сваком случају“ и „боље је да се то постигне под мирним условима“.

Он сматра да треба дозволити да се Косово припоји Албанији, док Србији треба да припадне регион северне Митровице, а Косову Прешевска долина. Колумниста наводи да српске верске локације на Косову треба да буду стављене под заштиту УН и проглашене за екстратериторијалне.

Шиндлер сматра да ће велики губитник у преправљању мапе Балкана бити Македонија и да Скопље, у замену за губитак северозападног дела земље, који је већински насељен Албанцима, треба пре свих осталих да добије позив за чланство у ЕУ и издашну помоћ Запада.

Колумниста „Обзервера“ оцењује да је Путин на Балкану тренутно покушава да изазове проблеме, али да се од Москве може очекивати сарадња у размени територија на Балкану уколико Кремљ буде третиран као равноправан партнер.

– Тек када Запад прихвати да народи југоисточне Европе могу да постигну мир онда када буду живели у кохерентним нацијама-државама, попут Немачке, Пољске или Данске, можемо очекивати да се Балкан умири и да почне да решава озбиљне проблеме сиромаштва, криминала и корупције, који се вуку још од Југославије и њеног насилног распада – закључује Шиндлер.

 

Извор: Курир