Издвајамо Свет

ОВО СЕ КРИЛО 18 ГОДИНА: Због њега је 1999. на Kосову могао да избије Трећи светски рат

Весли Кларк (фото:Јутјуб)

ВАШИНГТОН – САД су водиле рат 78 дана против Србије приморавши Београд да одустане од контроле над покрајином Kосово и препусти је углавном снагама НАТО, оценио је Тед Гален Kарпентер, стручњак угледног вашингтонског Kато института, у ауторском тексту за амерички „Нешенел интрест“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је учињено под резолуцијом која је представљала „смоквин лист“ а коју је одобрио и Савет безбедности УН и на коју је невољно пристала и Русија, упркос везама Москве и Београда.

Тај корак, како оцењује, одражавао је слабост руске војске, економије и дипломатије, након дезинтеграције Совјетског Савеза.

Чак и уз изненађујуће пасиван одговор Москве, ароганција Вашингтона је скоро произвела трагедију, наводи Kарпентер подсећајући на инцидент када је у последњим данима борбе, Москва послала мировни контигент на Kосово, без претходног одобрења западних сила.

Врховни командант НАТО генерал Весли Kларк наредио је британском команданту Мајк Џексону да преузме аеродром ван Приштине и спречи слетање руских трупа и силом, „ако је неопходно“, међутим Џексон није послушао Kларка тврдећи да не жели да започне Трећи светски рат у име америчког генерала, подсећа амерички аналитичар.

Амерички потез био је без преседана, јер је Алијанса предвођена САД напала земљу која није напала ниједну чланицу НАТО, занемаривши љутите протесте Русије и присилно одвојила је покрајину суверене земље, стављајући је под међународну контролу, оцењује Kарпентер.

 

Извор: Tanjug / National interest