Издвајамо Регион

ШТА ЛИ НАМ САД СПРЕМАЈУ?! ЕНГЛЕЗИ УПОЗОРАВАЈУ СВОЈЕ ГРАЂАНЕ: Терористи спремају напад на Републику Српску, немојте ићи тамо!

Следећи крвави терористички напад екстремиста Исламске државе могао би да буде у Босни и Херцеговини, односно у Републици Српској!
Ово драматично упозорење најавила је Влада Велике Британије. У свом „савету за инострана путовања“, који се налази на званичном сајту британске владе, дословце стоји да би терористи ИС могли да на нападну Сарајево и Бањалуку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Терористи ће вероватно покушати да изврше нападе у Босни и Херцеговини. Мете могу бити места која посећују странци – пише у допису, уз подсећање на два терористичка напада у Зворнику и Сарајеву 2015. године.

Александар Врањеш, саветник Милорада Додика, каже да овакву информацију треба озбиљно схватити.

– РС упозорава на муџахедине, припаднике беле Ал Kаиде, вехабије, селебије, регруте ИС, терористичке нападе у Зворнику, Бугојну, на амбасаду САД, и сличне ствари већ годинама. Међутим, то се игнорише. Чак су на Западу то посебно занемаривали. А сада су ођедном у чуду како су то чули из Велике Британије… Али, ако је ишта добро, можда, ЕУ и САД и Велика Британија сада то схватиле озбиљније и улажу више ресурса да се опасност од тероризма у БиХ умањи – сматра Врањеш.

И војни аналитичар Владе Радуловић каже да ова упозорења нису шала.

– БиХ је након деведесетих година постала расадник радикалног исламизма. У прилог томе иде и чињеница да је крај рата 1995. године јединица Ел Муџахид дочекана с око 1.700 бораца. Већина терористичких напада, од САД преко Европе до Блиског Истока, била је у директној или индиректној вези с држављанима БиХ, односно људима који су боравили или се обучавали у неком од бројних кампова. Додатни проблем је и убрзана радикализација БиХ – закључује Радичевић.

 

 

Извор:  Srbija Danas / Informer