Издвајамо Србија

СРБИЈА ИЗНЕНАДА УЗВРАЋА УДАРАЦ НАТО-у: Скупљање доказа за тужбу против НАТО убица и ратних злочинаца

НАТО агресија (Фото: Јутјуб)

Београд – Група стручњака упутила је захтев Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања којим траже формирање независне комисије за утврђивање последица бомбардовања СРЈ 1999. године, и формирање лабораторије која ће моћи да испита све супстанце како се материјал не би слао у иностранство. Доказивање последица је, тврде стручњаци окупљени око ове иницијативе, први конкретан корак ка подизању тужбе против НАТО или држава чланица појединачно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захтев су потписали професор др Драган Веселиновић, члан Одбора САНУ „Човек и животна средина“ и председник Секције за нејонизујућа зрачења, њихово деловање и примену Друштва физикохемичара Србије, и др Зорка Вукмировић, научни саветник и члан истог одбора САНУ. Иза ове иницијативе је засад стало око 100 стручњака различитих профила: хемичара, биолога, физикохемичара, физикобиолога, радиолога, лекара, војних лица која су била активна после 1999. године у прикупљању материјала или чишћењу терена од осиромашеног уранијума.

 „Сви заједно смо у стању да прецизно и математички докажемо све последице НАТО бомбардовања. Ово је први велики и озбиљан корак од 1999. године. Надам се да ће држава имати слуха“, каже за „Новости“ проф. др Даница Грујичић, jедан од водећих неурохирурга у Србији и начелница Одељења неурохирургије у Клиничком центру Србије, која већ месецима ради на иницијативи да се докажу последице НАТО бомбардовања наше земље.

Стручњаци од државе траже да обезбеди новац за рад независног координационог тела и покретне лабораторије.

„Важно је да постоји национална лабораторија и да држава буде способна да сама испита све без улоге других земаља“, сматра професорка Грујичић.

„Пример: држава сада не поседује алфа спектометар којим би установила последице зрачење алфа честица. Циљ је да се испитају не само последице и утицај осиромашеног уранијума, већ комплетно загађивања воде, земље и ваздуха настало услед бомбардовања хемијских, нафтних и енергетских постројења… То би били први званични подаци о последицама НАТО бомбардовања.“

Статистика показује да су 18 година после бомбардовања малигне болести у Србији готово три пута учесталије него у свету: код нас се на 100.000 становника региструје 5.500 оболелих од различитих врста карцинома, а у свету 2.000! Број оболелих од карцинома код нас сваке године расте за два одсто, а у свету за 0,6 процената.

„Лично, не очекујем неку међународну правду, али ово је важно, јер је то озбиљан однос према страдању свог народа“, каже проф. Грујичић.

„Ко зна, можда ће некада међународни односи да се промене. Ово није акција струке и ово није питање политике, ово је ствар свих грађана Србије. Свакодневно сам сведок огромне учесталости малигних обољења, стерилитета и аутоимуних болести. Не мислим да је за све криво НАТО бомбардовање, али свакако је у великој мери томе допринело. Бити против НАТО данас није питање политике да ли је неко за ову или ону страну, већ цивилизацијска ствар.“

Уранијум, жива, плутонијум

На Србију и Црну Гору изручено је 10 до 15 тона осиромашеног уранијума. Природу су загадиле отровне супстанце међу којима су најгоре полихлоробифенили којих има у трафостаницама, висококанцерогени су и одговорни за појаву имунолошких болести. Бомбардовање фабрика у којима су употребљавани тешки метали је изазвало између осталог и ширење кармијума и метилизоване живе који је најотровнији облик живе. Тиме је затрован највише Дунав. У 340 узорака тла и воде показало се присуство уранијума 236 као и трагови плутонијума из фисионог процеса.

Тим адвоката

Српска краљевска академија почела је да формира међународни правни тим који планира да поднесе тужбу против НАТО, због деловања осиромашеног уранијума током бомбардовања СРЈ. Тим адвоката предводиће Срђан Алексић.

 

Извор: Б. Радивојевић, Новости