loading...
Издвајамо Србија

ОТКРИВЕНО: Вучићев криминални режим крије са иза два различита уговора за Београд на води

Фото: Јутјуб

Адвокат Урош Тешмановић каже за Курир да је најнеобичније што се овде не ради о експропријацији, односно давању земљишта за неко јавно добро, школу, вртић или слично, већ о искључиво комерцијалној намени

Протекција коју је на тацни добио арапски инвеститор за градњу „Београда на води“ српски властодршци покушавали су да сакрију од грађана Србије разним подмуклим методама.

Један од најбруталнијих начина било је тајење уговора, а када је притисак јавности постао превелик, диктатор Александар Вучић и његова политичка и бизнис клика покушали су да прикрију праве дилове тако што су објавили верзију уговора на српском језику која се у знатном делом разликује од оне на енглеском.

На то и данас, више од две године од потписивања, упозоравају бројни стручњаци, међу њима и економиста Милан Ковачевић.

– На основу таквог споразума донет је просторни план и приложен уз уговор о заједничком улагању, а уговорено је да га више не може мењати домаћа власт, али може страни улагач. Оваква протекција за улагања из једне земље штети вишеструко – напомиње Ковачевић.

Адвокат Урош Тешмановић каже за Курир да је најнеобичније што се овде не ради о експропријацији, односно давању земљишта за неко јавно добро, школу, вртић или слично, већ о искључиво комерцијалној намени.

– Не знамо и даље ко је власник свега тога, ко шта тачно даје и добија. Цео тај подухват обележила је општа нетранспарентност, која аутоматски ствара сумњу у његову изводљивост. Ако је једна уговорна страна држава, а друга приватни инвеститор, онда за грађане не би смели да постоје тајни делови уговора – наглашава Тешмановић.

 

Извор: Курир / Е. К.

loading...