Издвајамо Свет

ШИПТАРИ У ШОКУ, АМЕРИ БЕЖЕ СА КОСОВА: САД окрећу леђа Хашиму Тачију и компанији!

Весли Кларк (фото:Јутјуб)

Генерал Весли Кларк, један од највећих лобиста за независност Косова, изненада повукао 30 милиона евра вредан бизнис из покрајине

Амерички генерал Весли Кларк, шеф злочиначког НАТО пакта у време бомбардовања Србије 1999. године и један од најжешћих лобиста за независност лажне државе Косово, изненада је повукао 30 милиона евра вредан бизнис из покрајине!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, пројекат његове компаније „Енвидити“, којим је планирано преузимање чак четвртине резерви угља на Косову, експресно је повучен из скупштинске процедуре.

Званични разлог је то што је „влада Косова“ пројекат поднела без студије изводљивости и Нацрта националне стратегије за коришћење лигнита.

Информерови саговорници, међутим, сматрају да је ово само формално оправдање. Према њиховим речима, ово значи да страни званичници који су лобирали за Косово, и то дебело наплатили, сада отказују подршку Приштини!
Сумња у корупцију

Како преносе приштински медији, Кларков пројекат одбио је Комитет за економски развој због сумње у корупцију.

– Комисија није одобрила пројекат јер нису испуњени ни основни услови. Затражена је студија изводљивости и Нацрт националне стратегије за експлоатацију угља. Након тога све је повучено. Сумњам да је овај пројекат требало да буде усвојен, јер би то била права прилика да корист имају одређене интересне групе, било у политици, било на пољу бизниса – истакао је Мухамет Мустафа, председник Комитета за економски развој.

Весли Кларк није се оглашавао овим поводом. На другој страни, шеф Одбора за Косово Милован Дрецун сматра да је Кларково одустајање од посла у покрајини искључиво пословна одлука и да нема везе с политиком.

– Кларк је лобирао и лобира за Косово све док добија новац. Уколико Албанци престану да га плаћају, сигурно ће се повући. Чињеница је и да су се околности промениле и да је Американцима јасно да су са Косовом упали у пат-позицију. Немају више снаге, али ни механизама да натерају нове земље да признају Косово. Све им је јасније да је реч о пропалом пројекту – подвлачи Дрецун.
Несигуран посао

Аналитичар Душан Јањић истиче да се Косово и даље у Европи не сматра самосталним, што је проблем за финансијере.

– Претпостављам да Кларк има информацију да ће јако тешко остварити пројекат и да ће му милиони евра бити замрзнути, па је одлучио да се повуче. Сваки овакав пројекат оптерећен је нерешеним енергетским питањем са Србијом и представља несигуран посао. Баш због инсистирања и ургирања Србије да се, рецимо, спречи одузимање „Трепче“, Брисел и Вашингтон не знају како да реше односе Београда и Приштине – закључује Јањић.

Ко још има бизнис на Косову

* Медлин Олбрајт (телекомуникације и пошта)
Њена компанија „Олбрајт груп“ стоји иза једног од водећих мобилних оператера на Косову „Ипко нет“, а својевремено је желела да купи и пошту и телекомуникације Косова.
* Бернар Кушнер (приватник)
Како наводе приштински медији, бивши шеф Унмика Бернар Кушнер често борави на Косову. Иако није званично потврђено, спекулише се да има некакав приватни бизнис.
* Стивен Шук (саветник)
Бивши заменик шефа Унмика Стивен Шук био је саветник Хашима Тачија, а затим је почео да даје савете и партији Рамуша Харадинаја. За ове послове примао је огромну накнаду.
* Џек Кови (аутопутеви)
Још један заменик Унмика Џек Кови, после политике, постао је високопозиционирани службеник у компанији „Бехтел“, која на Косову и у Албанији гради аутопутеве.
* Мајкл Џексон (менаџмент)
Први командант Кфора, британски генерал Мајкл Џексон, вратио се на Косово и Метохију после 12 година. Сада је представник „Кор менаџмент групе“.
* Вилијам Вокер (лобирање)
Како пишу приштински медији, сваке године у посету Приштини долази бивши шеф верификационе мисије ОЕБС и албански лобиста Вилијам Вокер, вероватно због уносног бизниса.

 

Извор: Б. Вукчевић – М. Добромировић / Информер.рс