loading...
Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ДИГАО ГЛАС У СБ УН: Извршите притисак на Приштину да се формира ЗСО или боље реците нећемо “Бриселски споразум!”

Њујорк — Шеф српске дипломатије Ивица Дачић позвао је чланице СБ УН да не релативизују питање неспровођења Бриселског споразума тврдњом да су за то све стране криве.

“Боље да се каже ‘нећемо да реализујемо Бриселски споразум’ и у том смислу очекујем и ваше објективно сагледавање стања, а не релативизацију”, рекао је Дачић.

Како је навео, он је пре четири године потписао тај споразум са Хашимом Тачијем, а прошло је превише да би стајали било какви аргументи за неиспуњавање преузетих обавеза.

“Ја сам потписао тај споразум и знам да увек има милион разлога за избегавање испуњавања преузетих обавеза, али четири године су предуг период да постоје чврсти аргументи за то. Србија ће испунити све што је потписано, ми смо га зато и потписали”, рекао је Дачић у свом говору.

Дачић је у говору на седници СБ УН о извештају генералног секретара УН о раду УНМИК-а и ситуацији на Косову рекао и да ће Београд наставити да конструктивно и одговорно учествује у дијалогу, али да са стране Приштине наилази на континуирану опструкцију и изостанак политичке воље за постизање истинског напретка на плану нормализације односа.

Дачић је позвао СБ УН, али и ЕУ и међународну заједницу да изврши притисак на Приштину како би се формирала ЗСО.

“Спречавање формирања ‘војске Косова’ јасно је показало да Приштина и те како може да прихвати сугестије међународне заједнице”, рекао је Дачић.

Говорећи о Србима несталим, убијеним и протераним са територије КиМ, Дачић је упитао зашто се о њима више не говори у извештајима СБ УН и да ли се на тај начин легитимизује та чињеница.

“Да ли то значи да се овде мисли да историја почиње од тренутка једнострано проглашене независности Косова?”, упитао је Дачић.

Како је рекао, Србија је за трајно решење.

“До њега можемо доћи само уважавањем легитимних интереса и Срба и Албанаца. То да неко дође и каже ‘ово је нова држава’, а да не пита ништа државу у којој је, јесте нешто што, ако се установи као међународно право, може разбити сваку од наших земаља”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да представници Приштине на седници нису Косовари, већ Албанци.

“Овде није реч о праву народа на самоопредељење. Колегиница Читаку није Косоварка, него Албанка. Она има своју државу, то је Албанија. Реч је о националној мањини која живела на територији Србије и Југославије, која је створила нову државу. Ми желимо и о томе да разговарамо, али ако немате о чему са нама да разговарате, слободно радите шта хоћете, али немојте да зовете Србију”, рекао је Дачић.

Дачић је поручио и да је Србија чврсто опредељена за дијалог Београда и Приштине и верује да је потребан озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалан, са погледом у будућност, што потврђује и иницијатива председника Александра Вучића за отварање унутрашњег дијалога о КиМ.

Он је упозорио на огромну политичку нестабилност на Косову и на чињеницу да нема напретка када је реч о успостављању ЗСО.

Обраћајући се чланицама Савета безбедности УН, Дачић је истакао да је кључно да дијалог буде заснован на обострано прихватљивим решењима за сва отворена питања, без прејудицирања будућег статуса КиМ и уз пуно поштовање резолуције СБ УН 1244.

Према његовим речима, позитивни резултати остварени у дијалогу показују да он нема алтернативу, али и да је неопходно снажније лидерство посредничке стране у обезбеђивању примене до сада постигнутих договора.

“Исказана посвећеност отпочињању нове фазе дијалога на највишем нивоу и давање новог подстицаја дијалогу захтеваће искрену опредељеност обеју страна за постизање компромиса, која је до сада изостајала на страни Приштине, као и промену свести тако да се сваки договор не доживљав као нечији пораз”, каже Дачић.

Извесну наду да је могућ скори наставак дијалога улива изјава након неформалног састанка председника Александра Вучића, Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Федерике Могерини 3. јула о „посвећености отпочињању нове фазе дијалога” и важности имплементације до сада постигнутих договора.

Коменатришући намеру Приштине за чланство у Унеско и Интерполу, Дачић каже да су то једнострани потези којим се крши Повеља УН и важећа резолуција и имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази.

Имајући у виду бројна уништена и оскрнављена православна гробља, о чему је исцрпно писала Мисија ОЕБС на КиМ, најаве из Приштине у вези са могућим обнављањем захтева „Косова” за чланство у Унеску су, у најмању руку, несхватљиве, оценио је Дачић.

“Указујем поново да такви једнострани потези представљају кршење Повеље УН и важеће резолуције СБ УН 1244 (1999), као и да настојања Приштине у правцу остваривања чланства у различитим међународним организацијама имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази. Последњи такав пример представља захтев ‘Косова’ за чланство у Интерполу”, каже он.

Тај захтев се, наводи Дачић, не може подвести под наводна настојања да се унапреде капацитети Косова за борбу против криминала и тероризма и створе институционалне претпоставке да се и овај простор укључи у размену информација из домена надлежности Интерпола, јер је то већ обезбеђено кроз деловање Канцеларије за везу УНМИК.

“Поменути захтев је само још један у низу покушаја Приштине да кроз злоупотребу и политизацију рада међународних организација афирмише своју једнострано проглашену независност”, истиче шеф дипломатије.

Напомињући да је период покривен Извештајем генералног секретара у великој мери био је обележен изборним активностима, Дачић указује да су у том периоду уочљиви били притисци и пракса застрашивања српске заједнице, праћени угрожавањем безбедности њених припадника, а све са циљем да се разбије јединство српског гласачког корпуса.

“Могу са задовољством да констатујем да успех који је Српска листа остварила на изборима представља потврду политичког јединства Срба на КиМ и гарант континуитета конструктивне политике када се ради о одбрани њихових интереса”, каже он.

“Актуелни застој у формирању приштинских институција, међутим, представла разлог за забринутост, нарочито када је у питању наставак дијалога Београда и Приштине”, истиче Дачић, наводећи да у Србима није проблем али да ће Београд имати конструктивну улогу.

Он наглашава да посебно брине јавно обраћање Рамуша Харадинаја, једног од кандидата за премијера ‘Косова’, по повратку на КиМ из Француске, у коме, обраћајући се „непријатељу Србији”, прети „да ће им бити урађено горе него што је било пре”.

“Поново апелујем на међународну заједницу и правосудне институције на КиМ да не смеју остати неми пред оваквим говором мржње и претњама новим етничким чишћењем преосталих Срба”, упозорава Дачић.

Он подсећа на запаљиве изјаве албанских политичких лидера о стварању тзв. “велике Албаније”, које додатно угрожавају процес помирења и нормализације односа.

“Србија поздравља сваки подстицај међународне заједнице за обнављање дијалога, али се тиме, суштински, тиме релативизује одговорност приштинске стране која је била та која је једнострано прекинула дијалог”, примећује шеф српске дипломатије.

И даље нема напретка у имплементацији постигнутих договора о Заједници српских општина и правосуђу, иако договор о успостављању ЗСО представља централни део Првог споразума о нормализацији односа и кључно питање за опстанак српског народа на КиМ, навео је он.

Став приштинских институција јасно показује да је неопходан снажан притисак СБ УН, ЕУ и међународне заједнице на Приштину како би извршила преузете обавезе и како би се најважнији елемент нормализације односа – формирање ЗСО, коначно реализовао, поручује Дачић.

“Спречавање формирања ‘војске Косова’ јасно је показало да Приштина и те како може да прихвати сугестије међународне заједнице”, навео је он.

Дачић је поновио да истинског помирења не може бити без процесуирања свих злочина, без изузетка, као и без спремности за суочавање са одговорношћу за ратне злочине у сопственим редовима.

“Чињеница да још нема ниједног правоснажно осуђеног за око 1.000 убијених Срба, у периоду после завршетка сукоба до данас, јасно сведочи да правосуђе на КиМ није у стању да обави тај посао”, каже Дачић и наводи, како каже, поразан података за прву половину 2017. године према којима је забележено укупно сдамо 218 добровољних индивидуалних повратака представника мањинских заједница.

Имајући у виду да је Специјални суд за ратне злочине сада потпуно оперативан и да не постоје правне препреке за подизање оптужница, очекујем да ће против свих осумњичених за ратне злочине почињене над Србима и другим неалбанцима на КиМ бити покренути кредибилни судски процеси и да ће сведоци добити адекватну судску заштиту, истакао је Дачић.

Дачић је упозорио чланице Савета безбедности да то тело не сме да заборави Србе прогнане са Косова и да не позивају олако друге земље да признају једнострану независност Косова, јер тиме вређају Србију.

“Српски народ није дошао на Косово као колонијална сила, већ је тамо живео вековима. У случају Косова не ради се о праву народа на самоопредељење. Не постоји народ Косова. Ради се о националној мањини која је тамо живела. То може задесити сваку од ваших држава и немојте тако олако позивати да остали признају Косово, јер знате да тиме вређате Србију”, рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову.

Он је подсетио да Србија није довољно велика држава да би је се плашили, али да је учествовала у формирању УН и подсетио на њене заслуге у два светска рата.

“Због свега тога остајемо верни принципима поштовање територијалног интегритета”, поручио је шеф српске дипломатије.

“Очекујем да ће (Вљора) Читаку поново износити податке који треба да документују приче о геноциду и етничком чишћењу, па молим генералног секретара УН и шефа Унмика да сваки пут у извештају не забораве протеране грађане Косова”, рекао је Дачић, запитавши шта значи то да се они више не помињу пред СБ УН, а зна се податак да се од 1999. вратило свега 1,9 одсто протераних Срба.

“Срби су на Косову живели вековима, то потврдују цркве, од којих су четири под заштитом Унеска. Није у реду да се смејете госпођо Читаку, покажите један ваш споменик из тог периода, па ћу и ја да се смејем”, рекао је Дачић.

Подсетио је да је протерано 200.000 Срба са Косова.

“Да ли мислите да то више не треба да се помиње и да је то легитимизирано тиме што се то десило? Хоће ли ико поменути потребу да се Срби врате. Статистика је поразна. Ако је било геноцида, то значи да сада Албанца треба да има мање”, рекао је Дачић.

Он је навео да је према попису из времена СФРЈ у Приштини било 43.885 Срба, а да их је према попису из 2011, остало само 430.

“То је 100 пута мање за 30 година. Па да ли је то етничко чишћење и геноцид над Албанцима или над Србима? У Урошевцу сада има 32 Срба, 600 пута мање него раније, у Подујеву их било 2.242, а данас 12, што је 200 пута мање. У Призрену, где сам рођен, их је раније било 11.650, 2011 – 231, а данас само 27. Сваки кометар је сувишан и зато молим вас да више не користите те лажне чињенице да сте жртве етничког чишћења. Ко је крив за злочине нека одговара, али највеће жртве су Срби”, рекао је Дачић.

Србија, како каже, није протиов дијалога, али јесте против једностраних потеза.

“Они ће вам говорити да треба прекинути Мисију УН, поделиће говор на ком пише ‘Република Косово’. Питам вас јесу ли УН признале Косово? И поред свега тога, ми желимо да разговарамо. Ако је, међутим, све већ решено, ако Приштина нема шта са нама да разговара – радите онда шта хоћете и немојте да се обраћате Србији за било шта. Срби на КиМ играју конструктивну улогу”, поручио је он.

Трајно решење за Косово могуће је само уз уважавање интереса и Срба и Албанаца, закључио је Дачић.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш оценио је у новом извештају да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и Заједницу српских општина, и позвао обе стране да оживе процес.

У Извештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примени постојећих споразума о успостављању ЗСО, ни када је реч о интеграцији правосуђа.

“Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају решавати искључиво мирним средствима”, навео је Гутереш у тромесечном извештају који ће бити разматран на седници СБ УН у Њујорку.

На седници ће путем видео-бима говорити и шеф УНМИК-а Захир Танин.

Приштину представља амбасадорка у Вашингтону Вљора Читаку.

Извор: Б92 / Танјуг
loading...