Издвајамо Србија

ЈЕЗИВА ПРИЧА ИЗ БЕОГРАДА: Осуђена на затвор јер мајци није дала да једе штрудлу! ОВО ЈЕ ЊЕНА ИСПОВЕСТ

Фото: Јутјуб

Социолог у страној компанији, Р.К. (53) из околине Београда, једна је од првих жртава погрешно примењеног Закона о спречавању насиља у породици.

За само један дан њен живот се претворио у Кафкин „Процес“, у затвор је доспела ни мање ни више него због штрудле.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мајка је имала мождани удар 2008. године и завршила је у болници. Затекла сам је у страшном стању, везану за кревет јер је покушала да бежи кући, у соби препуној полусвесних људи. Платила сам засебан апартман и посебну негу, 48 дана по 57 евра – објашњава Р.К.

Забринута за мајчино здравље, ћерка је спречавала да прекомерно једе.

– Са 130 килограма несрећна мајка једва хода. По цео дан гледа серије, а кад не видим, краде храну из фрижидера. Тог дана смо се посвађале јер сам јој из руку отела штрудлу од 400 грама. Викала је да јој ускраћујем једино задовољство које јој је остало – храну! – навела је ова жена.

Како каже, мајка је са пријатељицама дошла на идеју да би полиција могла да је мало застраши, због чега су заједничким снагама пратиле промену закона.

А због тога што је Р.К. престала да финансира сестру, у читаву причу се умешала и она. Тако се мајка пожалила другој ћерки да је Р.К. тукла, и сестра је одмах позвала полицију.

По аутоматизму, одређена јој је забрана приласка 48 сати, а по излазу из полиције, позвала је сестру од стрица.

– Љ. је дошла да ме покупи, али смо успут свратиле до мајчине куће да јој она јави где ћу бити и да види у каквом је стању. Мајка је плакала, скочио јој је притисак, хтела је само да ми полиција припрети, није очекивала да ће све отићи тако далеко. Молила ме је да се вратим. Чак је на папиру, као доказ, написала да жели да се вратим – прича Р.К.

Међутим, чим је ушла у двориште, сестра је поново контактирала полицију и пријавила кршење забране приласка.

Р.К. се нашла на издржавању казне од 20 дана у КПЗ за жене у Пожаревцу. Адвокат Тихомир Хрњак уложио је жалбу и успео да смањи казну са 20 на пет дана. Тужилаштво је његовој клијенткињи продужило забрану приласка на 30 дана, после чега ће одлучити о подизању кривичне пријаве.

У затвору су је највише потресле судбине две жене: једне младе из Новог Пазара, која је ту завршила јер је продавала сир на улици, а у ствари је на њу бацио око неки локални полицајац, и старице од 77, која је у кући живела са снајом и унуцима. Нису јој давали да једе и спава, тукли су је, пуштали гласно музику, све док није исекла струју и интернет каблове. Због тога и наводне увреде снахе завршила је 10 дана у ћелији.
Извор: Курир.рс / Вечерње новости