Србија

Дачић: Србија нема оригинални Дејтонски споразум, ни папир на ком пише да Американци никада неће признати Косово

Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да Србија нема оригинал Дејтонског споразума, а да је после 5. октобра 2000. године нестао и папир на којем је Ричарад Холбрук потписао да Американци никада неће признати независност Косова.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Уништен и изгубљен је и оригинални примерак Дејтонског споразума“, открива за „Српски телеграф“ Дачић, који је истраживао како су нестали споразуми који су за Србију и данас од кључне важности.

– Сви се праве блесави кад их питам, а незамисливо је да Србија нема сачуван примерак Дејтонског споразума. Сви Милошевићеви сарадници тврде, а његова секретарица се куне да је Милошевић звао и да јој је дао папир на коме је Холбрук, тадашњи главни преговарач између Запада и Србије и амерички изасланик, потписао Милошевићу (током преговора 1998. и 1999.) да Америка никада неће признати независност Косова – каже Дачић.

Према његовим речима, тај папир је нестао, јер је све опљачкано.

– Нема ни тог папира, они су, бре, све опљачкали. Кад су хапсили Слобу, ништа није остало – наводи Дачић за „Српски телеграф“.

Дачић је огорчен и због тога што се, како каже, не зна да је Милошевић заслужан за споразуме од којих држава и данас има користи.

– Дејтонски споразум је његово дело, као и друга ствар, оно за шта се још данас једино држимо, а то је Резолуција 1244 – наводи Дачић.

ХРВАТСКИ ПОРТАЛ ОТКРИВА: Амерички УСАИД Србију прогласио својим ”пашалуком”!

Да су документа уништена или нестала, потврдили су за „Српски телеграф“ и бивши државни функционери, али и некадашњи министри ДОС.

Једно од објашњења где је нестао „дејтонац“ пружио је бивши министар спољних послова и челник ДОС Горан Свилановић, који је тврдио да није затекао овај документ када је преузео ресор 2000. године, а да су му службеници рекли да је можда изгубљен када је архива склањана за време бомбардовања 1999. године, наводи лист.

 

Извор: Tanjug