Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ЖЕСТОКО ОДГОВОРИО НА ПРЕТЊЕ: Албанци север Косова могу да освоје само тенковима!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

У оним крајевима где већински живе Срби никад неће бити независног Косова. То јесте могуће, али само уз тенкове, поручио Ивица Дачић

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је јуче да север Косова никад не може бити део такозване лажне државе Косово јер је то етнички чиста српска територија коју Албанци могу да освоје само тенковима, односно само покретањем новог рата!
Овакво Дачићево упозорење уследило је после претњи из Приштине да би север покрајине могао да буде освојен у акцији сличној хрватској ‘Олуји’. Та претња упућена је непосредно после објављивања предлога лидера СПС, који се залаже за поделу Косова, односно за територијално разграничење између Срба и Албанаца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нема решења без нас

Ивица Дачић јуче је рекао да би његов предлог управо елиминисао узроке за сукоб између Србије и Албаније.
– Покушавам да предложим трајно решење јер се то решење базира на компромису историјског и етничког права које подразумева разграничење онога што је српско и што је албанско. Постоји могућност да се направи трајни договор, а у оним крајевима где већински живе Срби, никад неће бити независног Косова. То јесте могуће, али само уз тенкове – казао је Дачић за РТС и додао:

– Нема трајног решења за Косово без договора са Србијом. Ми нисмо утврдили границе ни са БиХ, а камоли са неком творевином која себе зове независно Косово. Србија никад неће признати лажну државу Косово, то је једноставно немогуће да се догоди и то треба да знају сви и у региону и у ЕУ и у САД – закључио је Дачић.
Нико из Владе Србије и других државних институција није јуче хтео да коментарише најновију поруку Ивице Дачића. Ипак на више важних адреса нам је речено да је шеф дипломатије рекао оно што јесте став Србије.

– Не заборавите да је и председник Вучић недавно, поводом обележавања злочиначке ‘Олује’, дао реч да ће Србија бранити Србе од погрома на свим њиховим етничким просторима. То, наравно, значи и на северу Косова… – прокоментарисао нам је један од министара.

На другој страни, коментаришући Дачићеве више него јасне поруке, директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш каже да је веома важно што је покренут унутрашњи дијалог о Косову.

– Дачић је у праву кад каже да се до коначног решења о Косову не може доћи без Србије. Косовске власти су неколико пута покушале авантуру са успостављањем власти у северном делу Косова, у делу где је већинско српско становништво, и то се увек неславно завршило по њих. И у Приштини добро знају да је север Косова могуће освојити само неким новим ратом. А питање је ко би у том рату како прошао… – истиче Драгаш.

Не би им био први пут

Стручњак за безбедност Милан Петрић подсећа да су Албанци окупирали Косово применом силе, те да га с њихове стране ништа не би чудило.

– Србија има пуно право да тражи оно што је њено по свим законима и принципима међународних односа… Ипак, не би било први пут да Албанци употребљавају оружану силу у остварењу својих циљева. Косово је једна сепаратистичка творевина на Балкану чије постојање помажу западне силе. Ипак, ствари у свету се драматично мењају… – закључује Петрић.

Шта стоји у Дачићевом ‘косовском предлогу’

* Потребно је трајно решење српско-албанског сукоба, а до њега се може доћи само договором Срба и Албанаца, где ће свако понешто да добије и изгуби. То је идеја компромиса историјског и етничког права. Ако желимо да Срби и Србија нешто добију, времена је све мање. За утопијске, унапред изгубљене битке или за тезу да је Косово за Србе изгубљено има времена колико хоћете…

* Вековима су антагонизовани српско-албански односи, а последица тога јесте прогон српског народа са КиМ и албанско отцепљење те матичне територије српске нације и културе од српске државе у циљу стварања ‘велике Албаније’. О Косову данас постоје углавном две концепције. Цело Косово је српско или је све изгубљено, мора се признати независно Косово. Обе концепције имају негативне последице за српски народ. Ова прва се може остварити само ратом, који је у овим историјским геополитичким условима унапред изгубљена битка. Друга концепција је погубна јер полази од тога да је све решено и све

На северу Косова живи 40.000 Срба

У четири општине на северу Косова, које се простиру од обронака Копаоника до Ибра, живи око 40.000 Срба.
Лепосавић, северна Косовска Митровица, Зубин Поток и Звечан етнички су готово стопостотно српска територија.

 

Извор: М.Д. Информер.рс