Издвајамо Србија

ДАЧИЋ БРИЉИРАО НА СЕДНИЦИ СБ УН О КИМ: Кажете Косово није Србија, а кад плаћамо њихове кредите ОНДА ЈЕСТЕ?!

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић и косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку жестоко су расправљали пред амбасадорима Савета безбедности УН. Дачић рекао да је забринут због заједничког става САД, Француске, Британије и Приштине око укидања Унмика. Русија против промене мандата или величине мисије УН на Косову

ПУТИН лупио рампу ВУЧИЋУ: Хоћеш мигове? Може, али када испуниш ове услове …

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку оштро су расправљали о стању на Косову пред амбасадорима чланица Савета безбедности УН, пошто су САД, Француска и Велика Британија подржале захтев Приштине да се постепено укине мисија светске организације на Косову.

Дачић је, у додатној расправи по окончању расправе у Савету безбедности, рекао да га брине што су САД, Француска и Британија ускладиле ставове са Приштином око укидања Унмика.
– Ако је тако добра ситуација на Косову, зашто Албанци одатле беже овом балканском рутом? Предложите да се укине Резолуција 1244, па укините. Али знате да то у овом саставу Савета безбедности није могуће. Зато не вређајте Србију- рекао је Дачић.

Последње пророчанство последњег Тарабића: Почеће рат незамисливих размера, а Србију ће само једна ствар спасти катастрофе

Шеф српске дипломатије је, такође, рекао да „Србија и дан-данас враћа и плаћа косовске кредите из времена бивше Југославије“.

– Како је то могуће. У том случају – Косово је Србија, а овде Косово није Србија- рекао је Дачић.

Жестока расправа уследила је пошто је Читаку од амбасадора чланица Савета безбедности затражила окончање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на Унмик може „боље потрошити“.
Њен захтев подржали су представници САД, Велике Британије, Француске и Шведске, што је изазвало будрне реакције Дачића и руског амбасадора при УН Василија Небензје.

 РУСКИ НАУЧНИК ЗАПАЊИО СВЕТ: Доста је лажи, ускоро ће се иза Сунца појавити планета “ДРУГА ЗЕМЉА”, ванземаљце више не можете крити

– Нема основа да се смањује број извештаја Унмика пред Саветом безбедности, ни разлога да се смањује број или мандат мисије УН на Косову. Подсећам да је Резолуција 1244 још увек важећа“, рекао је Небензја, додајући да чланице Савета безбедности „не треба да стварају виртуелну стварност како би оправдале своје ставове према Косову“.

Заменица америчке амбасадорке при УН Мишел Сисон затражила је и да се постепено смањи и на крају укине мисија УН на Косову, као и да се извештаји у Савету безбедности са садашња три предају на шест месеци.

ЦИА упозорава – са Вучићем се не треба играти!

Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт рекао је да растући буџет Унмика не одговара стању на терену, као и да нема потребе за тромесечним „жучним расправама“ представника Београда и Приштине у Њујорку, јер се политички дијалог одвија у Бриселу.

Дачић је, такође, упозорио де нема напретка када је реч о формирању Заједнице српских општина и правосуђу, упозоравајући да је споразум о СЗО потписан пре четири године.

– Увек можемо пронаћи разлог за одгађање… Очекујем ваше сагледавање објективног стања, а не ставове који релативизују. Србија ће испунити све што је предвиђено Бриселским споразумом- рекао је Дачић.

Читаку је узвратила рекавши да Београд „опструише“ серију споразума проистеклих из бриселског дијалога, као и да бившој косовској председници Атифети Јахјаги није дозвољено да у Београду одржи говор о жртвама насиља на Косову.

Овако је текла седница Савета безбедности УН:

18.55 – Независност Косова није производ сецениостичког покрета већ консенсуалног распада бивше Југославије, рекла је Читаку, одговарајући на Дачићеве примедбе. Косово има проблеме, али проблеме какве ми имамо имају и остале балканске државе, рекла је Читаку.
18.52 – Србија и дан данас враћа и плаћа косовске кредите из времена бивше Југославије, рекао је Дачић. „Како је то могуће. У том случају – Косово је Србија, а овде Косово није Србија“, рекао је Дачић. Предложите да се укине Резолуција 1244, па укините. Али знате да то у овом саставу Савета безбедности није могуће. Зато, не вређајте Србију, рекао је Дачић.
принтсцреен/Тwитер

18. 48 – Дачић је, у додатној расправи, рекао да га брине што су САД, Француска и Британија, ускладиле ставове са Приштином око укидања УНМИК-а. „О каквом партнерству разговарате?“, рекао је Дачић. „Ако је тако добра ситуација на Косову, зашто Албанци одатле беже овом Балканском рутом?“, рекао је Дачић.

18.42 – Нема основа се смањује број извештаја УНМИК-а пред Саветом безбенности, ни разлога да се смањује број или мандат мисије УН на Косову. Подсећам да је Резолуција 1244 још увек важећа, рекао је Небензја, додајући да чланице Савета безбедности „не треба да стварају виртуелну стварност како би оправдале своје ставове према Косову“#.

18.35 – Руски амбасадор је упозорио на опасност од радикалних силамиста и осудио речник којим је, недавно, НАТО упозорио власти у Приштини на наводне руске активности на Косову. Небензја је такође упозорио на могуће последице такве политике, посебно у Македонији и у Црној Гори. „Русија се није мешала, већ је Русија оптуживана да се меша“, рекао је руски амбасадор.
принтсцреен/Тwитер

18.31 – Политичари у Приштини се осећају заштићено и не испуњавају договоре из Брисела, рекао је амбасадор Русије при УН Василиј Небензја. У светлу напада на косовске Србе и остале неалбанце, тражимо гаранције за њихову безбедност.

18.21 – Британски амбасадор при УН Мајкл Рајкрофт, подржао захтев САД и Приштине, да се мисија УН на Косово постепено приведе крају, наводећи да растући буџет УНМИК-а не одговара стању на терену. Такође, Рајкрофт је рекао да нема потребе за тромесечним „жучним расправама“ представника Београда и Приштине у Њујорку, јер се политички дијалог одвија у Бриселу. Смањење ангажмана УН на Косову подржали су и представници Француске и Јапана.

18.00 – Други човек кинеске мисије при УН, Ву Хаитао успротовио се иницијативи да се смањи или укине мисија светске организације на Косову, наглашавајући значај УНМИК-а.
принтсцреен/Тwитер

17. 40 – Сједињене Америчке Државе затражиле да Косово што пре формира нову владу, ратификује споразум о граници са Црном Гором и направи кораке ка изградњи мултиетничког друштва, рекла је заменица америчке амбасадорке при УН Мишел Сисон. Она је затражила и да се постепено смањи и на крају укине мисија Ун на Косову, као и да се извештаји Савету безбедности са садашња три предају на шест месеци

17.30 – Шеф Мисије УН на Косову Захир Танин поручио да би дијалог Београда и Приштине требало да се настави што пре, истичући да „постизање фер, тешких и често болних копромиса изискује снажно лидерство са свих страна“.

17.20 – ОВК није терористичка армија већ најуспешнија ослободилачка војска у историји- рекла је Читаку.

17.13 – Читаку је оптужила Београду да „опструише“ серију споразума проистеклих из бриселског дијалога, као и да бившој косовској председници Атифете Јахјаги није дозвољено да у Београду одржи говор о жртвама насиља на Косову.

17.02 – Представница Косова, Вљора Читаку је затражила окончање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на УНМИК може „боље потрошити“. Уместо смањења, видимо да буџет УНМИК-а расте.

17.00 – Желимо да пронађемо трајно решење за косовски проблем. Обострано прихватљиво решење мора да узме у побзир права и интересе и Срба и Албанаца, рекао је Дачић.

16.50 – Српски народ није дошао на Косово као колонијална сила, већ је тамо живео вековима. У случају Косова не ради се о праву народа на самоопредељење. Не постоји народ Косова. Ради се о националној мањини која је тамо живела. То може задесити сваку од ваших држава и немојте тако олако позивати да остали признају Косово, јер знате да тиме вређате Србију“, рекао је Дачић на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову.

На Косово се вратило 1,9 одсто протераних Срба, рекао је Дачић и од генералног секретара УН и шефа УНМИК-а затражио да се податке о избеглим и протераним Србима врате у извештаје о Косову. Дачић је навео да данас у Приштини живи 100 пута мање него пре 30 година.
Тањуг

16.37 – Дачић је упозорио на „огромну политичку нестабилност“ на Косову. Шеф српске дипломатије је, такође, рекао и да правосуђе на Косову „није у стању или не жели“ да процесуира починиоце злочина над Србима. Навео је одлуке косовских судова да ослободе Самија Љуштакуа и Љирима Јакупија, познатог и под надимком „командант Наци“, обустављање истраге о убиству Срба у Старом Грацку, као и непроналажење починилаца убиства српских дечака крај реке Бистрице.

16.31 – Нема напретка о формирању Заједници српских општина и правосуђу, рекао је Дачић, упозоравајући да је споразум о СЗО потписан пре четири године. „Увек можемо пронаћи разлог за одгађање… Очекујем ваше сагледавање објективног стања, а не ставове који релативизују. Србија ће испунити све што је предвиђено Бриселским споразумом“, рекао је Дачић.
тањуг

16.24 – Амбасадорима држава чланица Савета безбедности УН обратио се министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је истакао значај редовног тромесечног извештавања Савета безбедности о стању на Косову. Дачић је критиковао извештај УНМИК-а наводећи да је изостао део који се односи на притиске на косовске Србе током изборног процеса.

16.07 – Редовни тромесечни извештај генералног секретара УН представља шеф УНМИК-а Захир Танин, који се у рад седнице укључио путем видео-линка.

Учешће на седници Савета безбедности УН биће и прилика за сусрет са генералним секретаром те организације, као и председавајућим Савету безбедности за месец август, сталним представником Египта при Уједињеним нацијама.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш оценио је у најновијем извештају да се дијалог Београда и Приштине суочава са озбиљним изазовима, упозоривши да нема довољно напретка, укључујући и Заједницу српских општина, и позвао обе стране да оживе процес.

У Извештају о активностима УНМИК-а и ситуацији на Косову у периоду од 16. априла до 15. јула наводи се да у том периоду није постигнут напредак у примени постојећих споразума о успостављању ЗСО ни када је реч о интеграцији правосуђа.

– Охрабрујем приврженост начелу да се несугласице морају решавати искључиво мирним средствима – навео је Гутереш у тромесечном извештају који ће бити разматран на седници СБ УН у Њујорку.

 

Извор: Танјуг