Издвајамо Србија

КАД УПРАВНИК ЗГРАДЕ У СРБИЈИ УМИСЛИ ДА ЈЕ ШЕРИФ: Има да ме пуштате у станове и ПАЗИТЕ СЕ ако нађем илегалне госте

На друштвеним мрежама кружи „обавештење“ једног управника зграде у Србији који је, по свему судећи, одлучио да стане на пут, како каже, „илегалним станарима“ и то у најмању руку дискутабилним методама.

У обавештењу које је вероватно сликао неко од станара поменуте зграде, управник их је упозорио да ће „строго контролисати број чланова“ и да су „дужни“ да му отворе врата када куца и звони.

Остатак обавештења поделио је у три тачке како би станаре упознао и са евентуалним последицама уколико се не повинују његовим захтевима.

Преносимо вам:

„1. Нема шта да коментаришете ако у вашем стану нађем некога ко није пријављен. Следи пријава комуналној полицији и казна прописана кућним редом.

2. Посете су дозвољене током дана, али ноћу нема задржавања и спавања ИЛЕГАЛНО.

3. ПАЗИТЕ – за све постоје казне.

Хвала.“

Није познато каква је то казна прописана кућним редом, нити каква је надлежност комуналне полиције у оваквим случајевима, али једно се да наслутити – управник зграде очигледно верује да је шериф.

Према коментарима, обавештење је окачено у једној од новосадских зграда, али то није потврђено.

Поводом овог „обавештења“ огласило се Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре:

– Управници стамбених зграда немају право да против воље станара улазе њихове у станове – наводи се у саопштењу и додаје:

– Било би значајно када би медији утрвдили да ли уопште постоји или где се налази овакав допис, јер на основу ове фотографије са друштвених мрежа није могуће утврдити да је уопште реч о управнику стамбене зграде у Србији.

Министарство, даље, истиче:

– Према новом Закону о становању и одржавању зграда ни управник зграде, ни професионални управник, ни принудни управник зграде, нема права ником од станара да улази у стан, нити да на овај начин контролише ко се налази у становима зграде. Према Уставу Србије, који је изнад свих закона, стан је неповредив и само надлежни полицијски органи по строгој процедури могу да уђу у стан мимо воље власника. По истом Закону, станари могу сами између себе да изаберу управника стамбене зграде, а уколико желе могу и да ангажују професионалног управника стамбених зграде.

Из министарства подсећају да је близу 200 грађана и грађанки Србије положило испит за професионалне управнике стамбених зграда и да ће им почетком следеће недеље бити додељене лиценце.

– Подсећамо и да управници зграда које комшије бирају сами између себе немају обавезу да полажу никакве испите да би обављали овај посао, већ то морају да ураде само професионални управници стамбених зграда. Да је овако нешто, или бар слично, написао професионални управник стамбених зграда, њему би на основу Закона о становању и одржавању зграда лиценца одмах била одузета – закључује се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Извор: Блиц.рс