Издвајамо Србија

ОВО СЕ СКРИВА! СРБИ НА РЕФЕРЕНДУМУ 1992. ХТЕЛИ ПЕТОКРАКУ НА ЗАСТАВИ: Зашто смо одбацили вољу народа?!

Pixabay.com

Трећи Милошевићев референдум тицао се државних симбола, али пошто је Устав из 1990. године захтевао двотрећинску излазност да би се слово највишег правног акта променило, тај референдум није успео јер је изашло тек преко 50 одсто. Ипак, већина је хтела звезду петокраку на српској тробојци

Први референдум у новијој историји Србије организовао је Слободан Милошевић 1989. године, када је питао народ да ли има његову подршку за политику коју води.
Заправо, питање је било да ли народ подржава доношење амандмана на устав Социјалистичке Републике Србије којима би се укинула огромна овлашћења две покрајине, Војводине те Косова и Метохије, а наша република централизовала по угледу на остале чланице југословенске федерације.

Народ му је дао подршку, а он је маја месеца постао председник Председништва СР Србије, тада још увек у саставу Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре него што је испунио вољу народа, исти је на новом референдуму упитао да ли прво жели нови устав или изборе. Народ (већином од 96,8 одсто) је рекао: устав. Тако је и било.

Трећи Милошевићев референдум тицао се државних симбола, али пошто је Устав из 1990. године захтевао двотрећинску излазност да би се слово највишег правног акта променило, тај референдум није успео (изашло је тек преко 50 одсто).

А шта су Срби тог мајског дана рекли да желе на својој застави?

Рекли су да желе звезду петокраку.

Да, петокраку на српској тробојци.

Такође су рекли и да желе штит са четири оцила на грбу, али без двоглавог орла. Заправо, прву варијанту је подржало 43,25 одсто грађана, док је другу подржало 39,91 одсто.

Што се химне тиче, 46,72 одсто грађана Србије хтело је „Марш на Дрину“, док се за „Боже правде“ изјаснило 40,25 одсто.

Народна скупштина је, непоштујући вољу народа о петокраци на застави, предложила да се она уклони само двадесетак дана доцније.

Што се тиче два преостала милошевићевска плебисцита, исте те 1992. године народ је (на темељу петиције коју је потписало више од захтеваних 100.000 људи) питан о томе да ли жели одржавање превремених парламентарних избора, али ни он није успео (изашло је само 45,50 одсто гласача, премда је 95,60 одсто подржало предлог). Упркос томе, превремени избори су одржани 20. децембра те године.

Последњи референдум је одржан 23. априла 1998. године када је Милошевић питао народ републике да ли жели да у решавању проблема на Косову и Метохији учествују страни посредници, што је народ глатко одбио.

Милошевић није испоштовао ни ту вољу народа, тако да се поставља питање због чега је тај референдум уопште и одржан. А питање које је народу постављено ионако није било за народ.

Фото: Pixabay.com
Извор: Telegraf.rs