Издвајамо Свет

ПУТИН ПРИХВАТИО ОПШТИ РАТ СА САД: За почетак, долар више неће ући у Русију …

Након нових санкција против Русије које је председник Доналд Трамп потписао прошле недеље, Москва је у понедељак одговорила најавом да ће Русија убрзати рад на смањењу зависности ове земље од платних система Запада и америчког долара уопште, наводи руска државна агенција РИА Новости.

“У супротном, увек ћемо седети на њиховој удици, а то је управо оно што им је потребно,“ кажу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Закон о санкцијама, који је настао због континуираних оптужби америчких политичара да се Русија мешала у изборе 206. године, усвојио је Конгрес и послат је на Трампов радни сто на коначно одобравање крајем јула.

Међутим, Русија није чекала потпис америчког председника, и храбро је одговорила у року од неколико сати након усвајања овог закона у Конгресу. Како је ЦНН објавио:

“Председник Владимир Путин је узвратио ударац на нове америчке санкције тако што је наредио да САД среже своје особље у својој дипломатској мисији за 755, у најагресивнијем потезу Москве против Вашингтона још од последњих годинаа Хладног рата.“

Трамп је потписао закон о санкцијама прошле среде, 2. августа.

Коментари заменика министра спољних послова Рибјаков у понедељак су уследили након што су се његов шеф, министар спољних послова Сергеј Лавров и државни секретар САД-а Рекс Тилерсон, састали на форуму Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН) на Филипинима.

Говорећи о односима између САД-а и Русије након његовог разговора са Лавровом, Тилерсон је рекао у понедељак да постоји “озбиљно неповерење између ове две земље“ али да они “једноставно морају пронађи начин да се изборе са тим.“

О наводном мешању Русије у изборе 2016. године, Тилерсон је рекао да САД треба да помогну Русји да “разумеју колико је овај инцидент био озбиљан и колико је то озбиљно оштетило однос.“

Државни секретар је такође у понедељак рекао да се званични одговор на руско протеривање 755 америчких дипломата крајем јула може очекивати до 1. септембра.

 

Извор: Wебтрибуне.рс