Свет

ПОТПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ВЛАДЕ, ДМИТРИЈ РОГОЗИН: Да су Југославија, Ирак и Либија имали С-300

Да су Југославија, Ирак и Либија имали С-300, нико у Савету безбедности Уједињених нација не би морао да лаже како би измислио разлоге за упад, написао је на свом Твитер налогу потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је овим још једном истакао значај и вредност противваздушног система С-300 за који, како је раније данас потврдио, влада велико интересовање у свету.

– У току је борба страних наручилаца за куповину познатог система С–300 – изјавио је Рогозин.

Страни наручиоци стоје у реду за куповину руског противваздушног ракетног система С–300, изјавио је потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин током свечаног отварања „Кировског машинског предузећа“ које улази у састав концерна ПВО „Алмаз Антеј“.

ХАШКИ СУДИЈА ПРИЗНАО: Натерали су нас да ослободимо ратне злочинце Готовину и Маркача!

– Фактички, данас је у току борба да се напред помери свој ред и добије систем С–300 – рекао је Рогозин.

Према његовим речима, отварање тог предузећа је још један корак напред.

– То су нови системи. То је оно што ће имати огроман значај за одбрамбену способност наше земље и уверен сам да је то огроман извозни потенцијал – рекао је.

Руски зенитни ракетни систем С-300 постао је веома познат на самом почетку деведесетих година прошлог века. Управо тада је овај комплекс почео да се приказује у различитим салонима оружја, а о његовим могућностима се појавила маса публикација.

Одлука у вези са стварањем С-300 донета је због тога што се у САД 70-их година појавило ново нападачко оружје – крилате ракете.Због парирања овој претњи било је потребно израдити принципијелно нови зенитни ракетни систем, што је и било учињено.

Резултат је да С-300 аутоматски одређује параметре трајекторије кретања ваздушног објекта (удаљеност, брзину, висину, смер), припадност држави – „свој-туђи“, тип и степен опасности, услове пуцања и обезбеђује оптимални распоред ваздушних објеката по ватреним дивизионима ради њиховог гађања.С-300 може да гађа циљеве који лете из било ког правца.

Важна карактеристика С-300 састоји се и у томе што се ракете на даљинско управљање испоручују, транспортују и садрже на борбеном дежурству у транспортним контејнерима за пуштање у погон и у току 10 година експлоатације нису им потребне било какве провере и регулисање. Непосредно из њих врши се и пуштање ракета према циљевима.

УПОЗОРЕЊЕ ИЗ БРИСЕЛА: Ако Балкан не уђе у ЕУ, конфликти су НЕИЗБЕЖНИ, а границе постају ПИТАЊЕ ПРЕЖИВЉАВАЊА

Овај комплекс, у стању је да врло ефикасно брани објекте и војску од било каквих средстава за нападе из ваздуха. Савремени руски зенитно-ракетни комплекси С-300 стварају базу за изградњу ешалона одбране, за чије савладавање ће противник морати да плати огроман цех – неприхватљиве губитке авиона и ракета, које учествују у нападу.

 

Извор: Telegraf.rs / rs.sputniknews.com

 

Бонус видео: