Свет

ХАШКИ СУДИЈА ПРИЗНАО: Натерали су нас да ослободимо ратне злочинце Готовину и Маркача!

Фото: Јутјуб

Један од судија у хашком трибуналу, Фредерик Хархоф, написао је писмо у коме се обратио својим колегама речима да “хашки суд не дели правду, већ проводи политичке одлуке и да је судија Мерон утицао на то да се Младен Маркач, Анте Готовина – ослободе ”.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– То је противно свакој врсти правде – написао је Хархоф, реферирајући се на ослобађајућу пресуду хрватским генералима Готовини и Маркачу.

Хархоф твди да је Мерон вршио притисак на судије да ослободе Готовину.

ОВАЈ ПУТ ЈЕ СТВАРНО ПРЕТЕРАО: Сергеј Трифуновић у епизоди – Србија је фашистичка држава!

– Амерички председник Хашког суда Теодор Мерон вршио је притисак на своје колеге у случајевима Готовине и Перишића – написао је Хархоф. – Било му је јако стало да дође до ослобађајуће пресуде и имао је среће кад је у задњи час успео да наговори остарелог турског судију да промени мишљење.

“Остарели турски судија” на којег се Данац позива је Мехмет Гунеј, 77-годишњак, који је гласао да се Готовина и Маркач ослободе.

– Рецентне пресуде изазвале су код мене дубоку професионалну и моралну дилему, коју нисам до сада искусио. Најгора од свега је сумња да су неке моје колеге изложене политичком притиску. То сасвим мења премису мога посла, који би требало да служи принципима разума и правде – пише Хархоф.

У свом драматичном писму дански судија истиче да су хашке судије присиљене да свесно пуштају ратне злочинце на слободу. Као извор таквих притисака Хархоф је истакао председника судију Американца Мерона, који је био шеф судског већа које је ослободило Готовину и Маркача.

– Чини се да се војни естаблишмент у моћним државама попут САД и Израела уплашио да се Хашки суд превише приближава највише рангираним војним званичницима. Јесу ли израелски или амерички званичниции извршили притисак на америчког председника Хашког суда да промени ток судских поступака? – пита се Хархоф у свом писму.

АРТМАН: ИСТРАГА ПРОТИВ МЕРОНА

Флоранс Артман, некадашња портпаролка бившег главног тужиоца Хашког трибунала Карле дел Понте, истакла је да би Савет безбедности Уједињених нација морао да нареди истрагу против председника Трибунала Теодора Мерона због навода које је у писму навео дански судија Фредерик Хархоф.

ЕМИР КУСТУРИЦА УПОЗОРАВА НА ОНО ШТО НАМ СЕ СПРЕМА: „Ако крену ракете…“

Артман је оценила да Савет безбедности нема други избор после писма Хархофа да је Мерон извршио притисак на колеге судије како би изрекли ослобађајуће пресуде хрватским генералима и српским званичницима.

„Оно што ми се чини најважније јесте да судија Хархоф конкретно указује на кршење Статута Трибунала које је учинио Мерон. По Статуту, судије морају бити независне приликом доношења својих одлука“, рекла је Артман за агенцију Анадолија.

 

Извор: Novosti.rs

 

Бонус видео: