Регион Србија

ЦВЕТА ПРИЈАТЕЉСТВО: Шта су један другом поручили и пожелели Месић и Харадинај

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић у Приштини је, након састанка са косовским премијером Рамушом Харадинајем, којег је назвао „вечним пријатељем“, учествовао на конференцији о култури и миру на Западном Балкану, где је казао да на Балкану „живимо у атмосфери продуженог хладног рата“.

„Могу да оценим да се на Балкану на политичкој сцени у позитивном смислу ништа није променило. Живимо у атмосфери продуженог хладног рата. Европа тоне у вртлог популизма“, рекао је Месић на дводневној конференцији која је у суботу почела у Приштини

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

РТК2 наводи да је уводну реч на конференцији имао председник Светске федерације мира Томас Волш, а поред Месића учествовали су и бивши председник Албаније Алфред Моисију, бивши косовски председник Фатмир Сејдију и посланик у косовској скупштини Слободан Петровић.

Косовски премијер Харадинај састао се јуче са Месићем и обећао је да „ни у једном тренутку неће оставити саме“ припаднике „мале хрватске заједнице“, а Месић је узвратио да је пријатељство са Харадинајем „вечно“.

РТК2 је пренео да је Харадинај истакао „снажну подршку коју је председник Месић дао Косову и његовом народу, у свим фазама, од мировног покрета ′90-их до ослободилачког рата и пута земље ка независности, па све до данас“.

„Пример пута Хрватске ка чланству у ЕУ и НАТО-у је добар пример на који треба да се ослања Косово у својој евроатлантској агенди“, рекао је Харадинај.

Наводи се да је Месић честитао Харадинају на избору изражавајући му „најбоље жеље, за њега и народ Косова, на евроатлантском путу“.

Бивши хрватски председник казао је да су „политичке функције пролазне, али да ће пријатељство са Рамушом Харадинајем и народом Косова бити вечни“.

 

Извор: rs.sputniknews.com