Издвајамо Православље

ЂЕРДАПСКИ ОСТРОГ: У манастир Тумане донете мошти великог ИСЦЕЛИТЕЉА, које лече рак!

Део моштију једног од најпоштованијих православних светитеља, Светог Нектарија Егинског донет је на благослов и трајно чување у манастир Тумане код Голупца!

Мошти Светог Нектарија, за које се верује да исцељују од најтежих болести, укључујући канцер, износе се сваке суботе, недеље и празника после Свете литургије, када верници могу да им се поклоне и када се читају молитве за оздрављење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наша светиња, манастир Тумане, од давнина је поштован од верника због чудотворних моштију Светог Зосима Синаита. Однедавно су ту и мошти Светог Јакова, ученика Светог владике Николаја, кога је наша црква ове године уписала у календар светих. Народ из Србије и околних земаља свакодневно у великом броју походи манастир Тумане, долазећи на поклоњење моштима тумаских чудотвораца. Многобројна су сведочења о чудесним исцељењима која се захваљујући молитвама Светом Зосиму и Светом Јакову овде догађају.

Ко је био Свети Нектарије Егински

Свети Нектарије живео је крајем 19. и почетком 20. века. Био је епископ пентапољски у Александријској патријаршији. Након многобројних клевета, због скромног и светог држања, прешао је у Грчку, где је био управник једне високе богословске школе. Основао је манастир Пресвете Тројице на Егини, у којем се до смрти подвизавао. Упокојио се 1920. Један је од најпоштованијих светитеља и чудотвораца у православљу.

Пострадали од тешких болести, карцинома и леукемије, нашли су лек у туманском манастиру. Небројени су бездетни парови којима је Свети Зосим даривао пород. Недавно је пар слепих људи прогледао, деца су проговорила… Летопис манастира испуњава се из дана у дан новим сведочанствима чудесних исцељења – испричао је у даху за „Ало!” отац Димитрије, игуман манастира.

– Посебну радост за наш манастир представљају мошти Светог Нектарија Егинског, које смо неочекивано добили на дар од архиепископа Георгија из Словачке. Светог Нектарија наше братство изузетно поштује као великог чудотворца и светитеља блиског нашем времену. Његов празник се у Туману са љубављу празнује. Чувши да су многи манастири и парохије добили на дар мошти светитеља, и ми смо их пожелели, али нисмо хтели никоме да се по том питању обраћамо. Видевши нашу жељу и љубав, Свети Нектарије је ношен владиком Георгијем сам дошао у ову светињу, обогативши је трајно својим светим моштима. Дарујући нам тако драгоцену светињу, епископ Георгије поручио је да је оставља манастиру Туману да би се кроз ове свете мошти, као и мошти Светог Зосима и Светог Јакова, народ враћао Богу и исцељивао од својих болести. Постоји предање по којем су мошти Светог Нектарија више пута проналажене потпуно нетрулежне. Када су их при последњем обретењу пронашли у виду светих костију, једна сестра, монахиња на Егини, уснила је Светога, који јој је рекао да су мошти разложиле како би у виду честица стигле широм света и да су управо оне његов епитрахиљ. У тој нади светитељевог обећања, да ће сви који се Богу моле и његово заступништво ишту, и ми у Туману његове свете мошти са љубављу чувамо и целивамо – рекао нам је Димитрије, који је поручио верницима и невољнима да су увек добродошли у манастир Тумане:

„Овамо су многи дошли оптерећени болестима и тужни. Са радошћу и здрави отишли су у своје домове“.

Манастир Тумане, у народу познатији као ђердапски Острог, налази се поред градића Голупца на Дунаву. Иако скривен у густим шумама, до њега води одличан пут.

Трон за свечеве мошти

– Манастир Тумане планира припрему постављања трона за мошти Светог Нектарија. Молимо све људе добре воље да својим прилогом помогну израду трона како би светитељеве мошти на достојан начин биле похрањене. Нека вам Свети Нектарије и Свети Зосим и Свети Јаков Тумански многоструко узврате – поручују из братства манастира Тумане.

 

Извор: Ало.рс